Haberler

Kloş Etek Dikelim

Çocukluğunda kloş etekle dans etmeyen yoktur heralde. Döndükçe kocaman açılması, oturunca gelinlik gibi kabarması, hopladıkça uçuyormuş gibi hissettirmesi… Kısacası her kızın kloş eteklebir hayali, düşlediği bir şeyler vardır. Hele bir de kabarık olursa… Bu hafta kızlarımıza kloş etekdikelim dedik. Malum artık havalar soğudu, dışarıda daha az vakit geçiriyorlar. Fiziksel aktiviteler azalıyor. Biz de evde dans ederek enerjimizi atalım, mutlu olalım istedik. Ama danşçı bir kızın, dans elbisesi, ya da eteği olmadan bu iş olmaz. Bu nedenle; dikimi kolay, sonucu koca bir mutluluk ve gülümseme olan kloş etek imdadımıza yetişti.

Eteğimizi dikip, bitirdikten sonra; bu eteğin bu kadar kolay dikilebildiğine inanamayacaksınız ve sanırım elinize geçen her kumaşla bu eteklerden dikeceksiniz, inanın bana…

Gerekli olan malzemeler:

  • İstediğiniz tür ve desende kumaş
  • dikiş makinesi
  • mulaj kağıdı
  • iğne, iplik, makas
  • lastik

Dikiş makinesi; hızlı, düzgün ve sağlam dikişi sağlar. Fakat bu değildir ki; dikiş makineniz olmadan dikiş dikemezsiniz. O yüzden dikiş makinesi gerekliymiş deyip, hemen vazgeçmeyin. Biraz daha fazla zaman ve emek harcarsınız ama sonuç aynı olur. Unutmayın çocuğunuz için önemli olan, annesinin elinden çıkmış olmasıdır. Dikişe başlamadan önce; kloş eteğimizin kalıbını hazırlamamız gerekiyor. Bunu; ya var olan bir kloş eteğin yan dikişlerini söküp, bir mulaj kağıdının üzerine iğneleyip, kenarlarından çizerek yapabilirsiniz.

Kiloş Etek Hazır

 

Böylece elinizde her zaman ufak oynamalarla kullanabileceğiniz bir kloş etek kalıbınız olur. Ya da benim gibi üşenip her defasında ölçü alıp çizerek dikersiniz. İkinci seçenekte; kumaşımızı 2ye katlıyoruz ve bir kat yeri oluşturuyoruz. Kat yeri; kumaşı katladığımızda, üst üste gelen ve açık olmayan kenarıdır. Şimdi aklımızda bir daire düşünelim, bize bu dairenin çeyreği gerekli kalıp için. Dikeceğimiz kişinin bel ölçüsü 60 cm olsun. 60 cm’i 3e böldüğümüzde elde ettiğimiz 20 cm bizim çeyrek dairemiz, yani yarı çap ( r) dediğimiz değer olacak kloş etek dikiminde. Kumaş üzerinde hesaplayacağımız kesim yeri de; 20 cm bel ölçüsü için, 10 cm arka yüz büzgü payı için ,10 cm de ön yüz büzgü payı için, sonuçta; 20+10+10=40 cmdir . 40 cm bizim bel oyuntusu için kullanacağımız uzunluktur. Bu uzunluğun dışında; bir de etek boyu uzunluğu vardır ki bu; isteğe göre değiştiğinden tercihe bırakıyorum. Ölçüleri belirlediğimize göre şimdi kesime geçebiliriz. İlk önce kumaşımızı düzgün bir şekilde, kenarlarında fazlalık kalmayacak şekilde kesip temizliyoruz. Ben etek boyu uzunluğunu ve bel ölçüsünü kızım evde olmadığı için var olan başka bir kloş etekten, kumaşın üzerine yatırarak aldım. Sonra kumaşın kat yerinin olduğu üst köşesinden, hesapladığımız 40 cm lik uzunluk kadaraşağıya doğru 2 kenardan da ölçü alıyoruz. Bunu, üst köşede mezurayı sabit tutarak 5­6 nokta için daha yapıyoruz. Ve sonra aldığımız noktaları çizim taşı ya da kullanacağınız herhangi bir çizim aleti ile birleştiriyoruz. Böylece ilk yarı çapımız hazır.

fotoğraf 2..

Daha sonra bel oyuntusu çizgisinden etek boyu uzunluğunu, aynı şekilde ölçerek işaretliyoruz. Ve kesiyoruz. Kestiğimizde fotoğrafta ki gibi bir şekil ortaya çıkması gerekiyor.Kestiğimiz kumaşın açık kenarından dikip, eteğimizi birleştiriyoruz. Ben düz dikişten sonra kalan kısmı sürfile yaptım, hem güzel dursun hem de kumaş çıkışmasın diye. Kloş eteğin en önemli ve zor yeri etek ucu dikimidir.

fotoğraf 3Çok ince kumaşlarda bebe overloğu ya da çift taraflı yapışkan tela kullanılır. Ben daha farklı bir yöntem denedim. Benim kumaşım pazen denen kalın bir kumaş olduğu için, etek ucunu 0,5 cm içerden düz dikiş ile diktim. Daha sonra diktiğim yerden kumaşı katlayıp ütüledim. Ütüledikten sonra bir kez daha içeri doğru kıvırıp, ucundan incecik düz dikiş geçtim. Sonuç çok iyi oldu.Ben kızım rahat giyip, çıkarabilsin diye belini lastikli yaptım. Bunun için lastiği bel ölçüsünden 5 cm kısa kesiyoruz. Esnediğinde aşağıya doğru kaymaması için lastiğin, bel ölçüsünden kısa olması lazım. Kestiğimiz lastiğin uzunluğunun 2 ya da 2,5 katı kadar uzunluktaki kumaş parçasını lastiğin eni ve dikiş payını da düşünerek kesiyoruz. Örneğin 4 cm endeki bir lastik için 4+4+1, toplamda 9 ne olur ne olmaz diye 10 cm ende kumaş kesiyoruz. Küçük küçük kalan kumaşları dikerek birleştirebilirsiniz burada. Lastik kısmı büzüleceği için ek yaptığınız dikiş yerleri belli olmaz, hem de küçük parçaları değerlendirmiş olursunuz. Keseceğiniz kumaşın boyu, bel oyumundan uzun olmalı lastiğin esnemesi ve rahat giyilmesi için.

fotoğraf 4Bel için kestiğimiz kumaşı enden ikiye katlayıp orta yerinden ütülüyoruz. Daha sonra uç kısımlarını birbirine dikip daire şekli elde ediyoruz. Lastiği sokacağımız kadar boşluk bırakıp kenarlarını düz dikiş ile dikiyoruz. Yalnız bel kısmındaki kumaşı tersten değil, kenar dikişlerini kumaşın ön yüzünden yapıyoruz. Kalan boşluktan lastiğimizi çengelli iğne yardımı ile sokup diğer uçtan çıkarıyoruz. İki ucunu dışarda bıraktığımız lastiğimizi, sağlam bir şekilde birbirine dikerek, kalan boşluktan içeri sokuyoruz ve boşluğu da dikerek bel lastiğini bitiriyoruz. En son kısımda da, lastik bel kısmı ile eteği birleştirmesi kalıyor. İlk önce lastik bel kısmını, gerdirerek eteğin bel kısmına düz dikiş ile dikiyoruz. Bel kısmı lastiği, eteğin bel oyuntusu kadar esnemeli. Bel lastiğini ve kumaşını keserken lütfen bunu 2 kere kontrol edin. Yeteri kadar esnemezse etek kalçadan yukarı çıkmaz. Düz dikiş ile sabitlediğimiz etek ve bel kısmının bitim yerlerini; sürfile ya da zigzag dikiş geçip, daha güzel görünmesini ve kumaşın atmamasını sağlıyoruz. Böylece elimizde; dönünce açılan, kabarık bir kloş etek oluyor. Kızım ben dikerken kimbilir kaç kez giydi çıkardı bu eteği. Kendisi için dikildiğini bildiğinden yanımdan ayrılmadı. Baka baka makineyi kullanmayı keşfetti ve en önemlisi giysilerin ne çok emekle dikildiğiniöğrendi. Artık giysilerimiz konusunda daha özenli ve dikkatliyiz. Şimdiden kolay gelsin…

Sevgiler, Sinem Zer

Check Also

Mantar Pano

Yıllar önce yapı marketi alışverişinde, fiyatı uygun bulunup alınmış ve mutfağın dip köşesinde üzerine fatura …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir