Haberler

Psikolog Burcu Gençer’e Sorduk?

  • @hayrisinlezzetdunyasi : Oglumun 2 yasina girmesine 2 ay var.2 yasinda anne sutunu kesecegim. Ama nasil kesecegimi bilemiyorum.cunku her an emzirmemi isteyen bir cocuk.emzirerek de uyutuyorum.gece de uyaniyor 3_4 kez emzirerek uykuya daliyor.anne sutune bu kadar bagliyken ve anne sutu ile de uyuyabiliyorken sutten nasil kesecegim? Gece nasil uyutacagim? Gece uyandiginda nasil uyutacagim? Bunlari dusunup duruyorum.bu konuya aciklik getirirseniz sevinirim.

B.G : Sütten kesme için ilk önerim azaltarak bırakmanız. Gün içinde emzirme sıklığı ve meme verdiğiniz süreyi yavaş yavaş azaltmanız oğlunuzun duruma daha rahat alışmasına yardımcı olacaktır. Emzirmediğiniz zamanlar benzer bir yakınlığı sağlayacak etkileşimler bulmanız da önemli. Birebir oyun oynamak veya kucağa almak gibi anne çocuk ilişkisini besleyen aktiviteler öneririm. Emmeden uykuya dalabilmeyi öğrenmesi için uyku eğitimi vermeniz en kolayı . Ancak her çocuk ve anne farklı olduğundan size uygun uyku eğitimi yöntemine karar vermek ve uygulamayı öğrenmek için bir çocuk psikoloğundan destek almanızı öneriyorum.

 

  • @gozdeidris : Kizim 18aylik ve her istedigini aglayarak yaptirtmaya calisiyor calistigim icin babaannesi bakiyor oyuzden yapiyordur diyorum ama cok caresizim 1saatlik aglama krizleri yasadigimiz cok oluyor ne yapabilirim?

B.G : Bu yaşlar çocukların isteklerini elde etmek için sonuna kadar çabalamaya başladığı zamanlar. En ufak bir hayalkırıklığında bunu ağlayarak ifade etmesi gelişimsel olarak çok normal. Ancak ağladığı zaman istediklerini elde edebiliyorsa, bunu bir yöntem olarak öğrenmiş olabilir. Uygun sınır koyma yöntemlerini kullanmanız, istedikleri olmadığında ortaya çıkan olumsuz duygularını anlayışla karşılamanız ve duygularını kontrol etmeyi öğretmeniz gerekiyor. Sınır koyabilme ebeveynliğin en zor ve en gerekli becerilerinden biri. Detaylı bilgi almak için br uzmandan yardım alabilirsiniz.

 

  • @tug_ceri : Kizim 32 aylik, tuvalete alıştırıyorum. Bunun icin de tuvalet adaptoru kullaniyorum. Baslayali 4 gun oldu cisini yapmaya alisti ama tuvalete gitmek istemiyorum tuvalete yapmak istemiyorum diye mizildaniyor bazen de agliyor. Acaba mizildanmasina ragmen devam etmekle hata mi yapiyorum? bir kac gun ara mi vermeliyim?

B.G : Tuvalet eğitimi verirken öncelik çocuğunuzun hazır olmasıdır. 32 ay tuvalet eğitimi için uygun bir yaş olmasına rağmen her çocuk birbirinden farklı dönemde gelişir. Bazen başta kolayca tuvalete giden çocuklar, bir süre sonra isteksizlik gösterebilir. Bir süre ara vermeniz ve ‘Sen hazır olduğunda tuvalete yapabilirsin.’ gibi destekleyici ifadeler kullanmanız onu rahatlatacaktır. Zorlamanızı önermiyorum.

 

  • @aktekinesra : Kizim 40 aylik hala bütün bir geceyi deliksiz uyuyarak geçiremiyor. Her gece 1 kez uyaniyor yanina gidip tekrar yatiriyorum 3 yada 5dk icinde tekrar uyuyor.son birkaç haftadir da uyaninca aglamaya basladi ognegin su istiycek bir turlu söylemiyor agliyo agliyor sonra söylüyor .Normal mi acaba?

B.G : Geceleri 1-2 kez uyanmayı normal sayabiliriz. Eğer gündüz hayatını etkileyecek bir yorgunluğa sebep olmuyorsa, uyandıktan sonra çabuk uykuya dalabiliyorsa sorun olduğunu düşünmeyiz. Ağlayarak uyanmaların sebebi, gün içinde yaşadığı stresli durumlar olabilir. Okul veya evde canını sıkan, kötü hissetmesine neden olan bir olay yaşanıp yaşanmadığını takip edebilirsiniz. Çocuklar bazen sadece güvence aramak için veya kötü bir rüya gördüğünden uyanabiliyorlar. Yanına gidip her şeyin yolunda olduğunu söylemeye devan edin. Eğer sorun artıyor veya uzun süre devam ediyorsa bir çocuk psikoloğuyla detaylı görüşmenizi öneririm.

 

  • @fbayalgin : Merhabalar 7 yaşında oğlum var. Her gece yatağını ıslatıyor. Uyanamıyorum anne ben altıma yapmak istemiyorum diyerek bu duruma kendide üzülüyor. Bir psikolog mı danışmalıyım yoksa çocuk ürolog mu götürmeliyim?

B.G : Bu yaşta alt ıslatma durumu olduğunda öncelikle bir üroloğa danışıp, durumun herhangi bir fizyolojik nedeni olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Eğer fiziksel kökeni yoksa o zaman bir çocuk psikoloğundan çözüm için destek alabilirsiniz. Tüm bu süreçte zaten kendini kötü hisseden oğlunuzu suçlamamanız önemli. Bazen kazaların olabileceğini, zamanla bunu birlikte atlatacağınızı söylemek suçluluk duygusunu biraz hafifletecektir.

 

  • @ksdemirrr : Merhaba, 2.5 aylik bebegim var. Bura kucak bira meme serken uykuya oldukca guc aglaya aglaya geciyruz. Ben gun icinde inu uyutmak icin harcadifim cabayi zihinsel gelisimine harcayanadigimmixin bir seylerden heri kaliyormus hibi hissediyrum. Klasik muzik vb. Dinletilen bebeklerdeki belirgin gekisim farklari nelerdir?

B.G : 2,5 aylık bebeğinizin öncelikli işi yeni tanıştığı dünyaya alışmaktır. Dünyanın güvenli bir yer olduğu ve ihityaçlarının karşılanacağına dair inancının gelişmesi zihinsel gelişim için de temel oluşturur. Ağladığında kucağınıza almak, dokunmak, uykuya geçmesine yardımcı olmak bu aylarda ona verebileceğiniz en büyük destek. Zihinsel gelişim bebekler yeni uyaranlarla tanıştıkça kendiliğinden olan bir süreç. İlk 6 aylık süreçte gerekli güven duygusu oturduktan sonra oynadığınız oyunlarla onu bu konuda da destekleyebilirsiniz. Ancak ilk aylarda ağladıkça veya ihtiyaç duydukça fiziksel olarak yanında olmanız, kucağınızda sakinleştirmeniz en önemlisi.

 

  • @eceseliniscan : Merhaba benim kızım 24 aylık konuşmaya başlamafı herşeye sinirleniyor kızarak ifade ediyor bizleri ısırıyor, vuruyor yaptının yanlış olduğunu anlatıyoruz bazen böyle davrandığında oyun oynamıcamızı söylüyoruz nasıl yaklaşmamız gerekiyor çözemiyoruz

B.G : 2 yaş döneminde, özellikle de konuşmaya başlamayan çocuklarda öfke krizleri çok normal. Her şeyi anlıyor fakat kendini ifade etmek için gereken kelimelerden mahrum. Bu yüzden her türlü olumsuz durumda içgüdüsel olarak öfkeleniyor. İstek ve ihtiyaçlarını anlatması için ona yardımcı olmaya çalışın. Konuşmayı öğrenmesini desteklemek için yavaş ve anlaşılır konuşarak ona model olun. Konuşmaya başlayıp kendini ifade ettiğinde duygusal olarak rahatlayacaktır. Ancak bu yaştan itibaren şiddet içeren davranışları uygun sınır koyma yöntemleriyle engellemeniz önemli. Öfkelenmesi normal olsa da bunu şiddetle ifade etmek yerine alternatif yollar öğretebilirsiniz. Doğru sınır koyma tekniklerini öğrenmek için bir çocuk psikoloğundan yardım alabilirsiniz.

 

  • @Ayten Özbebek Kayaalp:Ne sormak istemezdimki kızım 2 yaşında ve oldukça sinirli krizi tuttuğu anda kendini dövüyor saçlarını yoluyor. Nerde olursa olsun hiç fark etmiyor eve gelince konusuyoruz tamam yanlışlıkla oldu özür dilerim diyor. Fakat yine aynı dışarıdaki bu davranışını nasıl bir yolla düzene koyabiliriz ki onunla dışarı çıkmaya çok korkuyorum.

B.G : Çocukların duygusal olgunluğu yetişkinlere oranla çok düşüktür. Duygularını kontrol etmek konusunda daha yolun başındalar. Bu yüzden yoğun duygular yaşadıklarında aşırı tepkiler verebiliyorlar. Bu yaşlardan başlayarak, hissettikleri için suçluluk duymamasını, ancak davranışlarını kontrol edebilmeyi öğrenmesini amaçlıyoruz. İlk olarak ona duyguları öğreterek başlayabilirsiniz. Sinirlendiği durumlarda yaşadığı duygunun adını ve bunu hissetmenin normal olduğunu onunla paylaşın. Bu duygularla başedebilmek için ilgisini çekecek alternatif yollar önerin. Dışarı çıkmadan önce planlarınızla ilgili onu bilgilendirmek, yaşayacaklarını önceden bilmek çocukarı rahatlatır. 2 yaş döneminde çocuklar istediklerini elde etmek için büyük çaba göstermeye başlarlar. Bu onların bireyleşme sürecinin çok normal bir parçasıdır. Ancak henüz yeterli tecrübeye sahip olmadıkları konularda onlara uygun sınırları koymak, güvende hissetmeleri için gereklidir. Doğru sınır koyma yöntemleri için bir çocuk psikoloğuna danışabilirsiniz. Ebeveynliğin en önemli ve gerekli becerilerinden biri doğru sınır koymadır.

Check Also

5. Gün Diyet Listesi

SABAH          09:00 / 09:30 3 Kaşık Yulaf 1 Armut Rendesi Tarçın Keten Tohumu Badem Sütü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir