Haberler

Kuvözdeki Bebeğimi Ne Zaman Kucağıma Alabilirim?

Kuvözde kalan bebeğinizi ilk kez kucağınıza almak en önemli ve mutlu dönüm noktalarından birisidir.Prematüre bebekler düşük doğum ağırlığına sahip oldukları ve tıbbi olarak desteklenmeleri gerektiğinden, anne ve babası dokunmak için günler veya haftalarca beklemek zorunda kalabilir.

Bir yeni doğan yoğun bakım hemşiresinin görevindeki en kıymetli an, prematüre bebeğin ailesinin kucağına yerleştirilmesine yardım etmektir.

Kuvözdeki bebeğin kucağa alınmaya hazır olup olmadığına karar vermeden önce değerlendirme yapılması gerekir.
Ebeveyn – bebek temaslarının, özellikle kanguru bakımın karşılıklı olarak bebek ve ebeveyne fayda sağladığı bilinmektedir.
Ancak bu temas, bebek hazır olmadan sağlanır veya fazla uyaranlara dikkat edilmezse bazı riskler
ortaya çıkabilir.
Genel olarak aşağıda yer alan işaretler mevcut ise, bebeğin temasa hazır olduğunu anlamak mümkündür.

Bebeğin stabil olması:
Prematüre bebekler, hayatlarının ilk günlerinde nabız ve kalp atışlarını düzenlenmeye çalışarak geçirirler.
Doktor ve hemşireler bebeğin solunumunu düzenlemek için oksijen desteği sağlarken, nabız dalgalanmaları bazen Intraventricular hemorrhage (beyin karıncıklarında kanama) meydana getirebilir. Prematüre bebeklerin dolaşım sistemleri en küçük yer değişikliği ile etkilenebileceği için ilk günler çok büyük hassasiyet gerektirir.

Monitör kabloları ve tüpler:
Yeni doğan yoğun bakımındaki bebekler birçok tıbbi teçhizata ve kabloya bağlıdır. Birçok bağlantı takip amaçlı elektrot kablolarından oluşsa da, bazıları damar yoluna veya ciğerlere inen tüplerdir.
Dolayısıyla bebeğinizi kucağınıza almadan önce, doktorun veya hemşirenin söz konusu bağlantıların konumlarının güvenli olduğunu onaylamaları gerekmektedir.

Ebeveyn tarafından bakımın üstlenmesi:
Kucağa alınmaya uygun olan bebeklerin, kuvöz içindeki bakımları (bez değiştirme, banyo – silme, pozisyonlama gibi) ebeveynleri tarafından sağlanabilir. Bebeğe dokunma işlemi tolere edilmesi gereken bir uyaran olduğu için ilave oksijen desteği ihtiyaç gösterebilir, buna ebeveynin hazırlıklı olması gerekir.

Operasyon sonrası toparlanma:
Eğer bebek bir operasyon geçirmişse, dokunmak veya kucağa almak için operasyona bağlı müdahalelerin( tüp veya katerter bağlantısı) uygunluk göstermesi beklenmelidir.

Ciltteki nem seviyesi:
İleri prematüre bebeklerin ciltleri henüz olgunlaşmadığı için kolaylıkla nem kaybına bağlı olarak dehidrasyon meydana gelebilir. Kuvözdeki ortam nem bariyerini koruduğu için, bazı bebekleri 27 haftadan önce kucağa almak uygun olmayabilir.

Doktor ve hemşirenin onayı:
Yeni doğan doktor ve hemşireleri prematüre veya hasta bebekler konusunda uzman kişilerdir. Mesleki donanıma sahip bu kişilerin görevi, size bebeğinizi sağlıklı olarak teslim edebilmek olduğundan dolayı, görüşlerini dikkate almak gerekir.
Eğer bebeğinizi kucaklamaya onay vermiyorlarsa, mutlaka doğru bildikleri bir şey vardır.

Prematüre bebek bakımı hakkında daha fazla bilgi için www.pbed.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiler,

İnci Candemir
Prematüre Bebek Ebeveyn Danışmanı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir