Haberler

21-26. Haftalar

Fotolia_35009308_M_06Bedeniniz… Kilo alım hızınıza dikkat. Hamilelikte alınan kiloların önemli bir kısmı anne adayına miras olarak kalmaktadır. Bu durumu yaşamamak için karbonhidratlı ve şekerli gıda alımını kontrol altında tutarak dengeli kilo almalısınız. Hamilelikte hızlı ve aşırı kilo alımı hamileliğe bağlı diyabet ve preeklampsi riskinizi arttırır. Beslenmenizi düzenli ve sağlıklı şekilde sürdürürseniz endişelenmenize gerek kalmaz. Genişleyen rahminiz nedeni ile karnınızın alt kısmında acı hissetmeniz olasıdır. Rahminiz yukarı doğru genişledikçe göğüs kafesiniz de yukarı doğru çıkar. Bu durum zaman zaman nefesinizin kesilmesine yol açar. Bu dönemlerde vücutta oluşan bu ufak yer değişiklikleri mide yanması, kabızlık gibi durumları da beraberinde getirir.

 Nasıl hissedersiniz? Artık bebeğinizin hareketleri dışarıdan görünecek kadar belirgin olmaya başlamıştır. Bu sizi oldukça mutlu hissettirecek ve heyecanınızın artmasına sebep olacaktır. Siz artık bebeğinizi görmek için doktora gitmeyi beklemeyerek, hareketlerinden her şeyin yolunda olduğunu hissediyor olacaksınız. Her hamilelik kendine özgü olduğu için bebeklerin anne karnında hareketlerinin bir standartı yoktur. En az şu kadar hareket etmesi gerekir gibi bir durum bu haftalar için söz konusu değildir. Artık karnınız iyice belirginleştiği için herkes size öğütler vermeye başlayacak ve olumlu/olumsuz yorumlarını peş peşe sıralayacaktır. Herkesin yaşadığı tecrübeler farklı olabileceğinden dolayı sizi demorolize edecek doğum tecrübelerine kulağınızı tıkamanızı tavsiye ederiz. Unutmayın pozitif düşünce olumlu hissetmenizi sağlayacaktır. Herşey yolunda merak etmeyin. Derin bir nefes alın, doktorunuza ve bebeğinize güvenin.

24-26. haftalarda doktorunuz glükoz tolerans testi yaptırarak hamilelik şekerinizin olup olmadığını kontrol eder.

 Bebeğiniz… Bu haftalarda bebeğinizin artan hareketlerinden onun kaslarının güçlendiğini fark edebilirsiniz. Kemiklerde kalsiyum artmakta ve sertleşen kemikleri iskeletini görünür hale getirmektedir. Bir uyku ve uyanma zamanı olduğunu da anlamaya başlayacaksınız. Gün içindeki hareketleriniz ona beşik etkisi yaratacak ve uyumasını sağlayacaktır.Yattığınız zamanlarda da hareket durduğu için uyanacak ve varlığını size hissettirecektir.   Bebeğe giden kan akışını hızlandırmak için zaman zaman sol yanınıza uzanarak dinlenmeyi ihmal etmeyin. Bebeğin bu haftalarda doğum olması halinde henüz yaşama şansı azdır. Ama günümüz teknolojisinin sağladığı olanaklar 24-26. haftalarda  doğan bebeklere yaşama şansı vermektedir.

26. haftanın sonunda yaklaşık 30 cm uzunluğunda ve 1 kg. ağırlığındadır.

 

 *İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.

Check Also

26-30. Haftalar

Bedeniniz… Bebeğinizin büyümesinden kaynaklı iç organlarınız da sıkışmaya başladı. Bu da sizi; zaman zaman kaburgalarınızda, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir