Haberler

26-30. Haftalar

Fotolia_35009308_M_07Bedeniniz… Bebeğinizin büyümesinden kaynaklı iç organlarınız da sıkışmaya başladı. Bu da sizi; zaman zaman kaburgalarınızda, midenizde ağrılara, mesanenizde baskılara sebep olacaktır. Bel ağrılarınız da bu dönem artabilir. Oturduğunuz süreçte belinizi desteklemeyi, ani hareketlerden kaçınmayı, hareketlerinizi belinizi zorlamadan yapmayı ihmal etmeyin. 26. haftadan itibaren dolaşım sisteminiz farklılaşacağı için ; kan hacminiz son noktaya ulaşmasa da kan damarlarının genişlemesi durduğundan dolayı bu durum tansiyonunuzda ufak oynamalara neden olabilir. Tansiyonunuz 14/9 ‘dan fazla olmamalıdır. El ve ayaklarınızda ufak şişmeler olabilir. Ama bu ani ve ileri boyutta bir şişme olursa preeklampsi şüphesini arttırır. Böyle bir durumda mutlaka hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.  Hormonlarınızın değişmesi ile kolesterolünüzde de artışlar olabilir. Mideniz sıkışmaya başladığı için çok fazla iştahınız olmaz, yatmadan tercihen en az 2 saat ve öncesinde yemek yemiş olmanız önerilir. Rahimdeki baskı nedeni ile düzensiz kasılmalar yaşanması olasıdır.

 Nasıl hissedersiniz? Ne kadar zorlu olsa da büyüyen karnınız hoşunuza gitmeye başlamıştır. Ama çoğu hamile kadın bu sürçte yorgunluk ve uykusuzluktan şikayet ederler. Vücudunuz ağırlaştıkça ritminiz yavaşlayacaktır. Bu süreçte artık temponuzu biraz yavaşlatmaya başlamalısınız.Eşinizle ve iş arkadaşlarınızla yaptığınız iyi bir iş bölümü sizin bir nebze de olsa dinlenmeye daha fazla vakit ayırmanızı sağlayacaktır.

Artık bebeğiniz için daha da heyecanlısınız. Haftalar azaldıkça, günlerin daha çabuk geçmesi için dua ettiğinizi duyar gibiyiz. Ama unutmayın.. İlk defa anne olan anne adayları için hiç bilmedikleri yeni bir dönem başlıyor. Hiç bez değiştirmeyi bilmeyen, daha önce hiç emzirme deneyimi yaşamadığınızdan dolayı ilk dönemlerde nelerle karşılaşacağınızı bilmek sizi o süreçte daha güçlü kılacaktır. Eşinizi de sürece dahil edip, neler yaşayabileceğinizi birlikte görmek adına mutlaka Kurslarımız sayfasını ziyaret etmelisiniz.

Bebeğiniz…  Bu haftalarda bebeğinizin beyin ve akciğerleri gelişir, beynin büyümesi kafa kemikleri içine sığabilmesi için kıvrımlı hale gelir. Bebeğinizin pozisyonu bu haftalarda değişebilir. İçeride hala hareket etmeye elverişli bir miktar yeri varken taklalar atarak pozisyonunu değiştirebilir. Bebeğinizin bu hafta başı yukarıda ise kaygı duymayın, büyük olasılıkla doğuma yakın haftalarda başını aşağıya çevirecektir. Akciğerdeki hava keseciklerinin gelişme ve esnekliğini sağlayan fetal akciğer sıvısının oluşumu diyaframın hareketleri ve ritmik vuruşlar gibi ara ara hissettiğiniz bebeğinizin hıçkırıkları dünyaya doğduğunda nefes almak için yaptığı antrenmanlardır. Göz kapaklarını açıp kapatabilir. Aydınlık ve karanlığı fark edebilir. Doktor kontrolünüz sırasında bebeğinizi ultrasonda baş parmak veya elini emerken görüp mutlu olabilirsiniz.

30. haftanın sonunda yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve 1 – 1,5  kg. ağırlığındadır.

 *İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.

Check Also

21-26. Haftalar

Bedeniniz… Kilo alım hızınıza dikkat. Hamilelikte alınan kiloların önemli bir kısmı anne adayına miras olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir