Haberler

Enginar Dolması

Enginar, çocuklarınıza sevdirmeniz gereken en önemli sebzelerden biridir. Enginar, mucizesi de diyebileceğiniz bu sebzeyi, özellikle de yapraklarındaki vitaminlerinden dolayı dolma olarak yapmanız çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca enginar dolmasını çocuklar yerken, yaprak yaprak ayırmak ve kök kısmına doğru yaprağı ağızlarında sıyırmak, onlar için eğlenceli bir yemek şekli olacaktır.

Şubat ayında Kıbrıs’a gittiğimde, enginarları bahçesinden satın alıp İstanbul’a getirdim ve balkabakları bitmeden, balkabaklı kıymalı dolma içi hazırlayıp, çocuklar için vitamin deposu bir enginar dolması yaptım.  Fazla enginarlarında içini doldurup buzluğa kaldırdım.

Anne Tavsiyesi:

Hastalık dönemlerinde özellikle de çocukların antibiyotik kullanmak zorunda kaldıkları zaman, çocukların enginar yemeleri karaciğerlerinin temizlenmesi ve antibiyotiklerin yan etkilerini en aza indirmesi açısından çok önemlidir.

Enginarın faydaları;

  • Karaciğer için çok faydalıdır. Özellikle sarılık hastalarına yedirilmesi önerilmektedir.
  • Böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kandaki şeker oranını dengeler.
  • Yüksek miktarda antioksidan içerdiği için kansere karşı vücudumuzu korur.
  • Iştah açıcı özelliğiyle anneler için kurtarıcıdır.
  • İçerdiği vitamin ve minarellerle vücudun direncini arttırır.

Malzemeler:

  • 1/2 kg kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç rendesi
  • 1 dilim balkabağı rendesi
  • 10 adet enginar
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 1 çay bardağı domates sos (ev yapımı)
  • 1/2 lt. kaynamış su
  • çok az tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

  1. Enginarları satın alırken, sadece saplarını ve birazda yapraklarının etrafından fazla yapraklarını temizlettirin.
  2. Evde enginarların içini tam ortasından bir kaşık yardımıyla temizleyin. Orta kısmındaki tüylü yerlerini iyice alın.
  3. Limonlu suyun içinde bekletin. enginar dolması
  4. Bu arada soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayın ve zeytinyağında kavurmaya başlayın. 5 dakika sonra içine kıymayı da ekleyerek iyice pişirin.
  5. Ardından havuç rendesi ve balkabağı rendesini de ekleyin onu da birlikte iyice kavurun. İçine tuzunu, biberini ve zerdeçal tozunu ekleyip altını kapatın.
  6. Limonlu suda bekleyen enginarların içini kıymalı harçla doldurun ve tencereye dizin.
  7. Bir kapta kaynamış suyu, domates sosunu, limon suyunu ve çok az tuzu karıştırıp tenceredeki enginarların üzerine dökün.
  8. Kaynayınca ağzını kapatın ve kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Enginarların yaprağını elinizle çektiğinizde kopuyorsa pişmiş demektir.

Ayrıca, elinizde fazla kalan enginarların içini de doldurun ve temiz bir poşetin içine koyarak buzlukta dondurun. Pişireceğiniz zaman, onları tencereye koyun ve üzerine hazırladığızın suyu ( kaynamış su, domates sos, limon suyu ve biraz tuz) gezdirip aynı şekilde pişirebilirsiniz.

Sağlıklı yemekler yapmayı seven tüm annelere kolay gelsin.

Sevgiler,

Gonca Tangüner Yüksel

Sorularınız için: [email protected]

Check Also

ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYESİ

Yılbaşı akşamı için çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz şekersiz ve cok sağlıklı bu kurabiyeyi minikler ve misafirleriniz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir