Haberler

Ek Gıdaya Geçişte Gece Emzirmesi

Ek gıdaya geçişte annelerin en çok sorduğu sorularda biri de ” gece emzirmeleri devam etmeli mi? etmemeli mi?”.  Doğduktan sonraki günler ve  ilk aylarda annenin bebeğini gece- gündüz istedikçe emzirmesi en doğal süreçtir. 4. aylarda bebeğin, aşağı yukarı bir düzeni oluşmuştur ve 2,5 ila 3 saat aralıklarıyla daha kısa sürede emerek karnını doyurur ve herhangi bir rahatsızlığı yoksa, geceleri aralıksız olarak ortalama 4-5 saat uyuması beklenir. Bu uyku bebeğin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir.Gündüzleri iyi  beslenen, annesi ile beraber eğlenceli vakit geçiren  bebekler,  geceleri de daha rahat ve uzun süre uyuyabilir.  Bebeğin 4. Aydan itibaren annenin odasından kendi odasına geçmesi veya da  annenin bebeği ile birlikte uyku paylaşması ve emzirmeyi sürdürmesi,  annelerin kendi tercihleridir.

Gündüz iyi beslenen bebekler 3 veya 4. ayda;  bazı bebekler 7. ve 8. aylarda gece beslenmelerini ve uyanmalarını bırakırlar. Bazı bebekler ise 1 yaş veya 2 yaşına kadar 2 saatte bir uyanmaya ve ağlamaya devam ederler. Aslında 9. aydan sonra bebeklerdeki gece uyanmaları ve ağlamaları, acıkmaktan  kaynaklanmaz. Anne çalışıyor ise anneye duyduğu özlem ve annenin zaaflarını hissetiği için, gece uyanma alışkanlığından  veya da aşağıda sıralayacağımız rahatsızlıklardan olabilir. Gece emzirmelerini eğer bırakmak istiyorsanız, kademeli olarak  azaltabilir ve sadece sabaha karşı verilecek bir öğüne indirebilirsiniz. Bunu sağlamak için doğru bir plan yapmanız ve  gece bebek emmek için kıpırdanmaya başladığında uyanmadan  onu  pişpişleme ve emzik vererek uykusuna tekrar dalabilmesini sağlama görevini  baba  üslenebilir çünkü anneden gelen süt kokusu bebeğin emme isteğini tetikler,  böylece en çok beş gün sonra artık bebek o saatte uyanmadan gece uykusunu sürdürecektir. Bu öneriler; rahatsızlığı olan veya  anne koynundan başka hiçbir yerde susmayan kolikli bebekler statüsünde ise, işe yaramadığını annelerden gelen geri dönüşlerden anlamaktayız.

2 saat aralıklarla uyanan bebeklerin birçoğunda şu  belirtiler de gözlenmiştir;

  • Baş terlemesi,
  • Omuz terlemesi,
  • Burun tıkanıklığı,

Bu şekilde uyanan bebeklerin anneleri de genellikle bebeklerinin aç olduklarını düşünerek her uyandığında emzirirler. Böyle geceleri beslenen bebekler, gıdaları sindiremediği için rahatsız olur ve uykuya geçmekte zorlanır ya da tekrar uyanırlar. Aslında bu bebeklerdeki sıkıntının sebebi;

  • Genizeti ve bademciklerinin büyük olması
  • Orta veya hafif alerjik olmalarından kaynaklanabilir.

Her uyandığında anne sütünü alarak kendisini yatıştıran bebek de bunu alışkanlık haline dönüştürmeye başlayacaktır.

Yani gündüz güzel beslenen bebekler geceleri aç oldukları için uyanmazlar. Daha çok alışkanlık ve kendi rahatsızlıklarını anne sütü ile yatıştırmak için uyanırlar.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, bebeğinizi iyice gözlemlemeli ve tam olarak ne şikayeti olduğunu tespit etmelisiniz. Böylelikle ek gıda süreci ile birlikte bebek, gündüz anne sütü ve katı gıdalar ile güzel ve düzenli besleniyorsa, anne için yavaş yavaş gece beslenmesini azaltmak çok daha kolay olacaktır.

  1. aydan sonra ek gıda süreci ile birlikte emzirmeye devam edin, bebeğiniz için hala anne sütü 1. sırada, ek gıda geçişi  ve ilerleyen aylarda bebeğin aldığı ek gıda miktarının artması ile birlikte 7 ila 8. aylarda, gece daha uzun uyuması ve gece emmelerinin de  azalmaya başlamasını bekleyebiliriz .

Unutmayın bebekler uyuya uyuya büyürler…

Sevgiler

Uzm. Dr. Emin Mindan

Check Also

Yeni Bir Diyete Hazır Mısın?

Veeeeee… Beklenen gun geldi çattı…Hadiiiiiiii bakalım, görelim kimler başlıyor benimle??? Kilolarla vedalaşma vaktidir. Sizi bilmem ama ben …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir