Haberler

Hafta Hafta Hamilelik

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Gebelik başlı başına karmaşık bir süreç. Hiç bilmediğimiz bu sürecin içerisine birden daldığınızda ve özellikle ilk gebeliğiniz ise binlerce farklı görüşün olduğu bir ortamda bulursunuz kendinizi. Gerek yakınlarımız, gerekse internet ortamında yer alan kirli bilgiler kafamızı daha çok karıştırıp, bizi endişeler ile dolu bir ortama sürükler. Kursuma katılan anne adaylarına her zaman altını çizerek belirtiyorum; kulaklarını tıkamaları gerektiğini. Gebeliğinizin seyri, …

Devamı »

35-40. Haftalar

Bedeniniz… En heyecanlı haftalara girdiniz. Her an doğum başlayabilir. Bebeğiniz artık doğum kanalına yerleşmeye başlamıştır. ( Bazen bebekler başı yukarıda durur. Böyle durumda doktorunuz sezeryan olmanızı önerecektir.) Eğer bebeğiniz tamamen doğum kanalına girmişse mide yanması, solunum ve sindirim problemlerimiz azalır, mesane baskı altında kalacağı için idrar çıkma sıklığınız artar. Gece uykularınız iyice zorlaşır. Mümkün olduğunca gündüzleri uyumaya ve dinlenmeye çalışın. …

Devamı »

30-35. Haftalar

Bedeniniz… Özellikle hamileliğiniz yaz aylarına denk geldiyse bacaklarda şişme problemi daha da artabilir. Hazımsızlık ve kabızlık sorunu da bu dönem sizi daha çok rahatsız edebilir. Bu dönemlerde idrar yolu enfeksiyonlarına dikkat etmek gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu doğumu tetikleyen bir olaydır. O yüzden mutlaka bol sıvı tüketmeli ve sık sık idrara çıkmalısınız. Ortalama olarak 8-12 kilo almış olabilirsiniz. Sırt ve bel …

Devamı »

26-30. Haftalar

Bedeniniz… Bebeğinizin büyümesinden kaynaklı iç organlarınız da sıkışmaya başladı. Bu da sizi; zaman zaman kaburgalarınızda, midenizde ağrılara, mesanenizde baskılara sebep olacaktır. Bel ağrılarınız da bu dönem artabilir. Oturduğunuz süreçte belinizi desteklemeyi, ani hareketlerden kaçınmayı, hareketlerinizi belinizi zorlamadan yapmayı ihmal etmeyin. 26. haftadan itibaren dolaşım sisteminiz farklılaşacağı için ; kan hacminiz son noktaya ulaşmasa da kan damarlarının genişlemesi durduğundan dolayı bu …

Devamı »

21-26. Haftalar

Bedeniniz… Kilo alım hızınıza dikkat. Hamilelikte alınan kiloların önemli bir kısmı anne adayına miras olarak kalmaktadır. Bu durumu yaşamamak için karbonhidratlı ve şekerli gıda alımını kontrol altında tutarak dengeli kilo almalısınız. Hamilelikte hızlı ve aşırı kilo alımı hamileliğe bağlı diyabet ve preeklampsi riskinizi arttırır. Beslenmenizi düzenli ve sağlıklı şekilde sürdürürseniz endişelenmenize gerek kalmaz. Genişleyen rahminiz nedeni ile karnınızın alt kısmında …

Devamı »

17-21. Haftalar

Bedeniniz… Artık hamileliğinizi yarıladınız. Bebeğinizde ve sizdeki gelişim hızla devam ediyor. Bu dönemlerde kilonuzda diğer haftalara göre bir artış olması olası. Son haftalarda kilo alımı daha da artacağı için aman dikkat!  Dolaşımdaki kanınızın hacmi artmaya devam ediyor. Bu süreçte sıcak basması, fenalaşma hissi, daha sık terleme durumunda daha da artış olacak. Tansiyonunuzda çok ciddi oynamalar olması söz konusu değil. Çünkü …

Devamı »

13-17. Haftalar

Bedeniniz…  Artık karnınızın daha da belirginleştiğini fark edebilirsiniz. İçte oluşan gelişim, bebeğinizin büyümesi ile dışa doğru dönmeye başlamıştır.  Sizi yeni görenler karnınıza şüphe ile bakmaya başlayacaklardır. Cildinizde renk değişimleri bu haftalarla birlikte daha da belirginleşmeye başlayacaktır. Östrojen hormonunun vücutta fazla olması, melanosit adı verilen hücreleri tetikleyerek, cildi koyulaştıran pigment üretimine neden olmaktadır. Karın ortasından inen “siyah çizgi” olarak tanımlanan pigmentasyon …

Devamı »

10-13. Haftalar

Bedeniniz… Bu haftalarda rahminizin boyu küçük bir kavuna yaklaşmak üzeredir. Belki biraz kilo almış, beliniz kalınlaşmış biraz da karnınız şişmeye başlamıştır. Göğüsleriniz artan hormonlar nedeni ile büyümeye devam etmektedir. Eğer göğüs uçlarında hassaslaşma ve buna bağlı acı hissi varsa göğüs ucu kremlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Nasıl hissedersiniz? Aslında hamilelikte kesin belirlenmiş kurallar yoktur. Herkesin hisleri bünyeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu haftalar …

Devamı »

6-10. Haftalar

Bedeniniz… Önümüzdeki haftalarda rahminiz belirgin bir şekilde büyüyecektir. Yaklaşık bir portakal büyüklüğüne erişmek üzeredir. Ama karnınızda belirginleşme (hala kasık kemiğinin arkasında olduğundan) olmamıştır. Dolaşım, kalp atış hızında olan artış nedeniyle vücudunuzda olan dramatik değişiklikleri hissetmeye başlarsınız. Bu artışta kanınızı süzebilmek için böbrekleriniz daha aktif çalışır ve bunun sonucunda da daha sık idrara çıkmaya başlarsınız. Doğumdan sonra süt verebilmeniz için süt …

Devamı »

0-6. Haftalar

Bedeniniz… 40 haftalık yolculuğunuzun ilk haftası. İlk 1 hafta aslında halihazırda döllenmenin devam ettiği aslında bebeğin olmadığı hafta. Gebelik haftaları tıbbi olarak anne adayının son adet gördüğü tarihten itibaren saymaya başlanır.Bu evrede siz hamile olduğunuzun farkında değilsinizdir. İlk 3 hafta aslında bebeğin anne rahminde olmadığı ama o yolda ilerlediği dönemdir. Döllenme son adet tarihinden 2 hafta sonra gerçekleşir. 3. haftada …

Devamı »