Haberler

Bebek Gelişimi 5. ve 6. Aylar

Altıncı Ay Aşısı:

Hep B_3 (Hepatit B)

KPA 3 – (Pnömokok)  Bacağa kas içine enjekte edilir

DaBT – İPA – HİB 3- (BEŞLİ KARMA AŞI) Bacağa kas içine enjekte edilir

OPA 1 – Oral Polio Aşısı

Altıncı Ay Aşısı: Bu Ayda aşı yapılmamaktadır.

Aşı Sonrası Bakım: Ateş ve aşı yerinde şişlik gibi yan etkiler daha önceki aşılarda görülmemiş bile olsa tekrarlanan dozlarda daha çok yan etki gelişme olasılığı vardır. Daha önceki aşılarda aşırı ateş ve huzursuzluk geliştiyse, doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüyü verebilirsiniz. Ateş aşıdan hemen sonra yükselebileceği gibi ertesi gün de yükselebilir. Aşıya bağlı huzursuzluk ve ateş üç günden uzun sürerse doktorunuzu aramalısınız.

5. ve 6.  Ayda Bebek Gelişimi

  • Bu dönemde bebeklerin kol ve bacak kasları epeyce güçlenmiştir. Bu dönemdeki bebekler çok hareketli olduklarından güvenlikleri açısından belirli sınırlar içerisinde tutulmalıdırlar. Sürünerek, dönerek, eşyalara tutunarak hareket etmeyi öğrenirler.
  • Cisimleri başparmaklarını diğer parmaklarıyla kıskaç gibi kullanarak tutarlar. Ancak tuttuğu her şeyi ağzına alarak incelemek isteyecektir. Bu nedenle ortalıkta boğulmaya yol açabilecek kuruyemiş, bozuk para, boncuk gibi küçük cisimleri bırakmayın.
  • Bebekler her gün aynı miktarda büyümez. Bazen bir kaç gün sizin gözle fark edebileceğiniz kadar hızlı büyür. Bu hızlı büyüme dönemlerinden sonra büyüme ve gelişimi bir süre duraklar. Örneğin yavaş büyüdüğü dönemde acıkmadığı için gece beslenmeleri ve uyanmaları azalır. Hızlı büyüdüğü dönemde ise acıktığı için daha sık uyanmaya başlayabilir.
  • Bebekler diş çıkarmaya bu dönemde başlarlar. Ancak bazen diş çıkarma bir yaşına kadar gecikebilir. Diş çıkarmanın verdiği rahatsızlığı gidermek için soğuk uygulama iyi gelir. İçi su dolu olan diş çıkarma oyuncaklarını buzdolabında dondurarak kemirmesi için verebilirsiniz. Diş çıkarırken aşırı huzursuzlanırsa parasetamol verebilirsiniz.
  • Bu dönemlerde bebeğinizin göz kasları artık gelişmiş olacağından göz kayması ve şaşılık görülmesi normal değildir. Gözlerinde kayma devam ediyorsa, gözleri aşırı sulanıyor ve çapaklanıyorsa göz doktoruna götürmelisiniz.
  • Bu dönemde uyku düzeni iyice oturmuş olur.
  • Katı gıdaya bu dönemde başlıyoruz. Ek gıda.

5. ve 6.  Ayda Annelere Öneriler:

  • Bebeğinize D vitamini kullanmaya devam edin.
  • Erken yaşlarda bebeklere kitap okumanın önemli olduğunu unutmayalım. Renkli resimli, Hayvan figürü ve hayvan sesleri çıkaran sesli kitaplar bebeklerin ilgisini çekecektir.
  • Bebekler için zıp zıp çok eğlenceli bir oyundur. Bebeğiniz başını tutmaya başladıktan sonra en fazla 10 dakika zaman geçirebileceği, parmaklarını yere dokundurarak zıplayacağı oyundur.
  • Günlük rutin oluşturduğunuzda bebeklerinize müzik dinlemesi için de mutlaka yer ayırın. Müziği uykudan önce veya banyo saati sırasında dinletebilirsiniz.
  • Katı yiyeceklere kesinlikle dört aydan önce başlanmamalı ve altı aydan önce tahıl ürünleri kesinlikle verilmemelidir.

*İlgili bilgiler Dr. Şirin Gençer ve Fatma Kırcı danışmanlığında hazırlanmıştır.

Check Also

Bebekte Yürüme ve Erken Gelişimsel Basamaklar

Canım aileler , Bu yazıya gözünüz takıldı ise, çocuğunuzun heyecanla gelişimini izlediğiniz bir dönemdesiniz. Ah …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir