Haberler

Bebekte Yürüme ve Erken Gelişimsel Basamaklar

Canım aileler ,

Bu yazıya gözünüz takıldı ise, çocuğunuzun heyecanla gelişimini izlediğiniz bir dönemdesiniz. Ah ne güzel zamanlar… Acaba ilk yemeğine tepkisi nasıl olacak? Ne zaman yürür ki ? İlk kelime anne mi diyecek yoksa baba mı? Ve daha birçok soru … Bu sorular hiç bitmiyor. Her gelişim döneminin kendine has dinamikleri var. Ama bu süreçleri sizin de destekliyor olmanız oldukça önemli. Kelime hazinesini geliştirecek oyuncaklar, kitaplar, fiziksel gelişimini olumlu etkileyecek destek aparatlar çok önemli. Benim sizden en büyük ricam merdiven altı ürünler kullanmayın lütfen !
Bu yazımızda bebeklerimizin öncelikli olarak yürüme gelişimini ve sonrasında diğer gelişim dönemlerinin zamanlarını inceliyor olacağız. Çok sevgili Çocuk Doktorumuz, Dr. Emine Genç bizi detaylı olarak bilgilendiriyor olacak.
Yürüme konusunda da asla içine oturtulan yürüteçleri önermediğimi kursuma katılan sevgili aileler bilir. Ama bu ürün; Zebra Yürüme Yardımcısı; kesinlikle her açıdan gelişimini olumlu etkileyen bir yürütme aparatı.. Karar vermeden önce incelemenizi tavsiye ederim.

Keyifli Okumalar …

Sevgiler,
Ayşe Öner

BEBEKTE YÜRÜME ve ERKEN GELİŞİMSEL BASAMAKLAR
Bebeklik ve çocukluk dönemleri büyüme ve gelişme açısından dinamik süreçlerdir.
Gelişimsel basamakların kazanılması tüm bebekler için bir sıralama ile gerçekleşir. Bu basamakların yaşa uygun kazanılması için beynin yaşla birlikte olgunlaşmasının yanında bebek ve annenin duygusal durumu, bebeğin zihinsel farkındalık düzeyi ve motivasyonunun derecesi, bebeğin kas gücü gibi bebeğe ve aileye ait etkenler de önemlidir. Bunun yanında bebeğin oyuncağının şekli, boyutu, ağırlığı … gibi faktörler de bebeğin motivasyonunu ve kas gücünü etkilediği için gelişimsel basamaklara ait becerilerin kazanılmasında önemlidir.
Ayrıca büyüme ve gelişme döneminde kazanılan ya da kazanılamayan motor beceriler diğer gelişim basamakları ve zihinsel gelişim üzerine de olumsuz ve/veya olumlu etkileri olmaktadır.
Dolayısıyla bebeğin yaşına uygun oyun ve hareketlerle aile tarafında cesaretlendirilmesi ve desteklenmesi hem motor becerilerin kazanılmasına hem de zihinsel / duygusal gelişime katkıda bulunmaktadır.
Bu durumda ailelerin de çocuk hekimleri kadar bebeğinin hangi dönemde hangi davranışları sergilemesi gerektiğini bilmesi ve bu davranışları destekleyici tutum ve oyunlarla bebeğe destek olmaları çocuklarının uzun dönem sağlıklı yaşamları için önemlidir.
Doğumda daha çok refleks hareketler yapan bebekler 4-6 ay arasında bu reflekslerin kaybolması ile amaca yönelik hareketler yapmaya başlar. Amaca yönelik bu hareketler bebeklerin yaşa uygun becerilerini oluşturur.
İlk 3 ayda baş kontrolü becerisi kazanılır, baş kontrolünün kazanılması daha sonraki adım olan oturma, uzanma gibi hareketlerin yapılması için de şarttır. İlk 3 ayda baş kontrolünü desteklemek için yüz üstü pozisyonda aile gözetiminde yatırılmalı, sesli renkli oyuncaklar ile yüz üstü pozisyonda iken boynunu kaldırıp bu objelere bakması sağlanmalıdır.
3-4 ay arasında ısrarla uzanmaya çalışan bir bebek için bu dönemde en önemli gelişimini en çok destekleyen oyunca çıngıraktır.
5 ay civarında elinin 5. Parmak tarafı ile yakalama yapabilen bebeğiniz, bu dönemde kavradığı nesneyi ağzına transfer eder. Altıncı ayda ise kavradığı nesneyi elden ele geçirir. 7. Ayda elinin baş parmak tarafı ile kavramayı öğrenir ve bir elden diğerine transfer edebilir.
6-1 2 ay arasında kavrama becerileri giderek değişir ve farklı şekil ve boyuttaki nesne ve oyuncakları kavramaya başlar.
6 ay civarında destekli oturmaya başlayan bebeğiniz 9. Ayda tam desteksiz oturmaya geçebilir ve tutunarak ayağa kalkmaya başlar.
12 ay civarında yürüme başlar, bazı bebeklerde 18 aya kadar gecikebilmekle beraber, yürümede gecikmeye eşlik eden başka gelişim basamaklarında da gecikme varsa ya da 18. ayda halen yürümeye geçemedi ise acil doktor değerlendirmesi gerekir. Bebeğinizin yürümede gecikmemesi ve bu becerisinin desteklenmesi için 9-12 ay arasında kaygan olmayan düz zeminlerde elden desteklenerek yürütülmesi uygun olur. Evde yürürken ayağında çorap dışında ayakkabı ya da patik gibi aparatların olmaması hem ayak sağlığı için hem de düzgün basmanın öğrenilmesi için önemlidir.
12 ay civarındaki yürümede geniş adımlar ile denge sağlayabilmek için kolları vücuttan uzakta ve hafifçe yukarıda tutarak yürür. 3 yaşında yürüme yetişkindeki gibi her iki yanda kolları sallayarak yürüyebilir hale gelir. Ancak yürümenin gelişmesi 8 yaşa kadar da devam eder.
1 yaştan sonra yürümeye başlayan bebeğiniz için artık evde tehlikeli eşyalardan ve kimyasallardan korunma önlemleri almanız gerekmektedir.
Artık oynadığı oyunlar da giderek gelişir, 15 ay civarında 3-4 küpü üst üste koyabilir. 18 ay civarında boya kalemlerini yerden alabilir, kavrayarak karalama yapabilir. 20 ay civarında yemek yiyebilecek kadar çatal kullanabilir. 2 yaşta 6 küpten kule yapabilir, artık kalem ile sadece karalama değil dik ve eğik/yatay çizgiler çizebilir. 2 yaş civarında topa tekme atabilir, iki ayağı üzerinde zıplayabilir, artık size top oynamak için arkadaş olabilir.
3 yaşta 10 küpten kule yapabilir, ayakkabılarını giyebilir.
4 yaşta daha becerikli kalem tutmaya başlar, çapraz, kare, bazı harf ve numaraları taklit edebilir. Bir kafa ve birkaç vücut parçasından oluşan bir insan çizebilir.
5 yaşta artık kendi kıyafetlerini giyebilir, kalem kavrama olgun şekilde olur, kendi adını yazabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Emine Genç

Check Also

İnfantil Kolikli Bebeğe Yaklaşım

Herkese kucak dolusu sevgiler… İnfantil kolik ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri. Benim de hep …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir