Haberler

0-12 Ay Oyuncak Seçimi

Merhaba sevgili aileler,
Bebekleriniz dış dünya ile ilişki kurmaya başladıkça; kaliteli zaman geçirmek ve gelişimlerine katkıda bulunmak için doğru oyuncak seçimi çok önemli.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki , oyuncak ; bebek ve çocukların gelişiminde önemli bir noktaya sahip. Araştırmalar; bebeklerin ve çocukların oyunla öğrendiklerini göstermiştir. Bu nedenle, onların becerilerine ve içinde bulundukları gelişme aşamasında uygun olarak tasarlanmış oyuncaklar verilmesine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Her bebeğin gösterdiği gelişime göre oyuncak seçimini belirleyebilirsiniz. Ama bu gelişimler her bebeğin büyüme hızına göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bebeğinizin 9.ayda yürümeye başlaması ne kadar normalse, 15. Ayda yürümeye başlaması da o kadar normaldir. (Herhangi bir sağlık problemi olmayan durumlar için belirtilmiştir. Şüphelendiğiniz , bu tabloya eşlik eden herhangi olumsuz bir durum varsa mutlaka bir hekime danışınız.)

Genel tabloya göre:
2 Ay : Bebekler oyuncakları birkaç saniye gibi kısa bir süre elinde tutabilir. Bu süreçte refleksleri aniden ve kontrolsüz olduğu için yumuşak oyuncaklar tercih edebilirsiniz.
3 Ay : Oyuncaklara uzanıp, ellerine alabilirler. Refleksler daha kontrollü olmaya başlar.
4 Ay : Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için bütün vücudunu kullanmaya başlayabilir. Oyuncakları elleri arasında değiştirebilir.
5 Ay : Konuşma ve ses çıkarma çabası bu aylarda daha çok artar. Sesli ve müzikli oyuncaklar ilgisini çekmeye başlayabilir. Ayrıca emekleme hazırlıkları da start verebilir.
6 Ay : Sebep sonuç ilişkisini keşfetmeye başladığı dönemdir. Bunun için yaptıkları en hoşlarına giden hareket oyuncakları yüksekten atmak ve onların düşüşünü izlemektir. Artık oyuncakları tutarken her iki elini de aktif olarak kullanabilirler.

Oyuncak seçimi yapmayı düşünen ebeveynler ;
0-6 ay bebekleriniz için hazırladığım linki buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

7 Ay : İki elini de çok aktif kullanabilir. Oyuncakları birbirine çarparak çıkardıkları sesleri dinleyebilirler. El çırpabilirler. Vurmalı enstrümanlar ayına uygun olacak şekilde tercih edilebilir.
Eğer hala emekleme eğilimi gösterip, başlamadıysa biraz cesaretlendirilmeye ihtiyacı var demektir. Emekleme yardımcısı oyuncaklarla hadi ona destek olalım.
8 Ay : Bu dönemde mobilyalara tutunma teşebbüsleri başlayabilir. Yürüme yardımcıları ile ufak ufak tanıştırabilirsiniz
Renkli, müzikli, sebep sonuç ilişkilerini geliştirecek oyuncaklar ebeveyn ile birlikte oynandığında kaliteli vakit geçirmeye de destek olmaktadır.
9-10-11 ve 12 Ay : Emekleme, yürüme, çevre ile ilişki kurma, oynadıklarını anlamlandırma, kategori etme, ebeveyn ilişkili oyunlar çok keyif verir.

6-12 ay bebekleri olanlar da seçim yapmadan buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Oyuncaklar, çocuk gelişiminin her alanını desteklemelidir. Bu gelişim alanları, fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel beceriler, dil becerileri ve hayal gücü becerileri olarak sıralanabilir. Birçok oyuncak, tüm bu becerileri bir arada geliştirmek üzere tasarlanmışken, bazıları sadece bir veya birkaçına odaklanır. Örneğin, canlı renkler bebeklerin ilgisini çektiğinden, renkli dişlikler ve çıngıraklar bebekler için uygun olup, tutma ve kavrama becerisini pratik yaparak geliştirmelerini sağlar.
Hangi oyuncakları alacağınıza karar vermek, özellikle de günümüzdeki oyuncak çeşidi göz önüne alındığında, zorlu bir süreç olabilir. Ama lütfen bebek ve çocuklarınıza oyuncak seçimi yaparken hem bilişsel hem de fiziksel özelliklerine dikkat etmelisiniz. Kaliteli oyuncak seçimi çok önemli ! Boyası, üretim yeri, parçaları , kullanılan malzemeler… Özellikle bebeğinizin bu oyuncakları ağzına da alabilme ihtimalini hep aklınızın bir köşesinde bulundurun…
Karar vermeden önce mutlaka sizin için önerdiğim linkleri inceleyin. Fisher Price bu konuda gözüm kapalı güvendiğim markalardan.

Sevgiyle Kalın…

Check Also

İnfantil Kolikli Bebeğe Yaklaşım

Herkese kucak dolusu sevgiler… İnfantil kolik ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri. Benim de hep …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir