Haberler

35-40. Haftalar

Fotolia_35009308_M_09Bedeniniz… En heyecanlı haftalara girdiniz. Her an doğum başlayabilir. Bebeğiniz artık doğum kanalına yerleşmeye başlamıştır. ( Bazen bebekler başı yukarıda durur. Böyle durumda doktorunuz sezeryan olmanızı önerecektir.) Eğer bebeğiniz tamamen doğum kanalına girmişse mide yanması, solunum ve sindirim problemlerimiz azalır, mesane baskı altında kalacağı için idrar çıkma sıklığınız artar. Gece uykularınız iyice zorlaşır. Mümkün olduğunca gündüzleri uyumaya ve dinlenmeye çalışın. Bebeğin kilo alımı hızlanırken, sizin kilo alımınız yavaşlar. Plesanta tarafından üretilen hamilelik hormonları nedeniyle, göğüsleriniz deki şişlik iyice artacaktır. Vajinal akıntılarınız da devam eder. Bu akıntılar ağrılı olup, açık kırmızı renkte olursa derhal doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

 Nasıl hissedersiniz? Artık bedeniniz ulaşabileceği son noktaya gelmiştir. Dengenizin bozulması, ufak tefek çarpmalar olacaktır. Karnınız artık o kadar büyüktür ki, ayaklarınızı göremediğiniz den dolayı merdivenleri inip çıkarken dikkatli olmanız gerekmektedir. Kaliteli uyku uyuyamadığınızdan dolayı kendinizi oldukça yorgun hissedersiniz. Gündüz dinlenmelerini ihmal etmeyin. Sırt ve bel ağrılarınız artık son noktasında ama az kaldı artık, dayanın 🙂 Sabrınızın da son noktasındasınız artık. Bebeğinizi bir an önce gelip kollarınıza almanız en büyük hayaliniz. Normal doğum ile ilgili endişelerinizi, kaygılarınızı mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeğiniz… Son haftalarda fetal monitör ile (NST cihazı) bebeğinizin kalp atımları, hareketleri ve rahimdeki kasılmalar kontrol edilebilir. Böylelikle bebeğin içinde bulunduğu şartlar değerlendirilir. Bebeğin yeterli oksijen alıp almadığı, herhangi bir stres yaşayıp yaşamadığı tespit edilir. Bebeğinizin kalbi dakikada 120-160 arasında atar, akciğer gelişimi artmış ve sindirim sistemi hazım yapabilecek gelişimini tamamlamıştır. Yutmuş olduğu amniyon sıvısının içindeki; tüyler, deri parçaları ve verniks atıkları bağırsaklarında safra salgısı ile ilk kakasını oluşturur. İlk kaka doğumdan sonraki 48 saat içinde atılmalıdır.

İnsanın en hızlı büyüdüğü zaman anne karnında geçirdiği süredir, gözle görülemeyen bir başlangıçtan insan yavrusuna dönüşü 40 haftalık bir zamanda gerçekleşir. Bebeğinizin 20. haftadan itibaren algısı gelişmeye başlar, son 3 aylık dönem algısının en yüksek olduğu ve alt beynin , duygusal zihnin oluştuğu zamanlardır. Sizin bedeniniz, onun evreni ve kaderinin oluştuğu yerdir, ona sevgi, mutluluk, neşe, güven ve nefes gönderin. Böylece doğacağı yeni dünyaya gelmek için istekli olsun…

 *İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.

Check Also

21-26. Haftalar

Bedeniniz… Kilo alım hızınıza dikkat. Hamilelikte alınan kiloların önemli bir kısmı anne adayına miras olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir