Bedeniniz… Özellikle hamileliğiniz yaz aylarına denk geldiyse bacaklarda şişme problemi daha da artabilir. Hazımsızlık ve kabızlık sorunu da bu dönem sizi daha çok rahatsız edebilir. Bu dönemlerde idrar yolu enfeksiyonlarına dikkat etmek gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu doğumu tetikleyen bir olaydır. O yüzden mutlaka bol sıvı tüketmeli ve sık sık idrara çıkmalısınız. Ortalama olarak 8-12 kilo almış olabilirsiniz. Sırt ve bel ağrılarınız daha da artacaktır. Göğüsten kolostrum denilen ilk süt akabilir. Bunu önlemek için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Dönem dönem kasılmalarınız olabilir. Bunlar erken doğum belirtileri de olabilir:
-Belirli düzenli aralıklarla tekrarlayan kasılmalar
-Vajinadan gelen pembemsi akıntı
-Alt karın boşluğuna doğru şiddetli basınç hissi
Böyle bir durumda doktorunuzla görüşüp, hiç vakit kaybetmeden size en yakın hastaneye gitmelisiniz.
Bebeğinizin artık yeri daralmıştır. Daha az hareket ediyor olabilir. 35. haftadan sonra doğumun ne zaman başlayacağı belli olmaz.
Nasıl hissedersiniz? Artık işler daha da zor ve gün geçtikçe zorlaşıyor. Fiziki hareketleriniz artık oldukça yavaşlamış ve hareketleriniz iyice kısıtlanmıştır. Ayakkabılarınızı, çoraplarınızı ve pantolonunuzu giymek artık sizin için oldukça zor olmaya başlamıştır. Kısıtlanan bu hareketleriniz için endişe etmeyin aslında hamileliğin son döneminde yaşanan bu tarz sıkıntılar sizin doğumdan sonraki ilk evrelere hazırlayan süreçlerdir. Unutmayın, doğumdan sonra anahtarları ve çantanızı kapıp hemen bir yerlere gitme durumunuz maalesef olmayacak… Uykuda da bir takım sıkıntılar olacaktır. Rahat yatış pozisyonu yakalamakta zorlanabilirsiniz. En rahat edebileceğiniz pozisyon yan yatıp, bacaklarınızın arasına yastık alıp yatacağınız pozisyon olacaktır. Geceleri tam istediğiniz uyku ritmini yakalayamazsanız, gündüzleri ara ara kestirmeyi ihmal etmeyin.
Bebeğiniz… Bebeğin büyümesi bu haftalarda hızlanır, cildi gerginleşir, pembeleşir ve cildini kaplayan lanugo tüyleri dökülür, alnı, sırtı ve omuzlarında kalan bir miktar tüy de doğumdan sonraki birkaç ay içinde tamamen yok olur. Bebeğinizin el tırnakları parmak ucu seviyesine ulaşmıştır. Hareketleri, artık büyüdüğü için rahim içinde rahat dönemediğinden yavaş ama bazen canınızı acıtacak kadar güçlüdür.
35. haftanın sonunda yaklaşık 45 cm uzunluğunda ve 2 – 2,5 kg. ağırlığındadır.
*İlgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Bildirici danışmanlığında hazırlanmıştır.