Anne sütünün çok olması durumuna hiperlaktasyon denir ve bu durum kanal tıkanması, mastit gibi ağrılı sızılı meme problemleri yaşanmasına sebep olabilir.
Yanısıra sütün aşırı miktarda gelmesi, bebeğin kilo alamamasına ve gazlı olmasına da neden olur. Çünkü emzirmeye başladığınızda gelen önsüt daha sulu ve şekerli olup, yağlı kısmı ise süt üreten hücrelere yakındır esas besleyen ve büyüten kısmı kullanılamaz ve bebek önsütle doyarsa ince bağırsaklarda laktoz denilen sütün şekerini kaloriye çeviren laktaz enzimi yetersiz kalacağı için süt şekeri ince bağırsaklarda birikir, mayalanma yapar ve bebekte kilo alamama ile birlikte şiddetli gaz sancıları ortaya çıkar.
Sütün fazla olduğunu nasıl anlarız?
Bebeğiniz emerken, süt onun tolere edemeyeceği kadar hızlı akıyorsa :
- Sıkça tıkanır gibi olur, öksürüp ,yutkunur.
- Emme esnasında sık, sık memeyi bırakıp kendini geri çeker.
- Emme sonrasında çok kusabilir ve gazlı olur.
- Memeyi reddettiği zamanlar da olur.
Bu belirtiler size tanıdık geliyorsa, muhtemelen bırakma refleksiniz çok kuvvetli ve bebeğe çok basınçlı gelmektedir. Birçok annede süt akışının hızlı olması ve süt miktarının fazla olmasına bağlı sorunların bebek 3-6 haftalık olmadan başlamadığını fark ediyor. Sütün çok salınmasının etkileri, hafifçe rahatsızlık vermekten büyük problemler çıkarmaya kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor; bunun sizi nasıl etkileyeceği süt bırakma refleksinizin kuvvetine ve emzirme ilişkisini nasıl değiştirdiğine bağlı.
Yapabilecekleriniz neler?
Temelde, sütün fazla kuvvetli salınmasına karşı yapabileceğiniz iki şey var: bebeğin hızlı akışla başa çıkmasına yardım etmek, süt miktarınızı bebeğinizin ihtiyacına uygun şekilde azaltacak tedbirler almak.
Sütün fazla hızlı akması genel olarak sütün çok olmasının bir yan etkisi olduğu için bir çok anne işi her iki yoldan çözmeye çalışır. Sütünüzün çok fazla olması konusunda yapacağınız müdahalelerin sonuç vermesi birkaç hafta sürebilir, sabretmeye çalışın ve bu işle uğraşmaya devam edin.
Bebeğe nasıl yardımcı olabiliriz?
Bebeğin başının ve boğazının meme ucu seviyesinin üstünde kaldığı pozisyonlar; böylece yerçekimi süt akışına karşı çalışır ve etkili olur.
Deneyebileceğiniz bazı emzirme pozisyonları:
- Bebeği kucağınıza alıp emzirdiğiniz klasik pozisyonda, ama geriye yatarak emzirmek, (yatan koltuklar veya çokça yastık kullanabilirsiniz)
- Futbol tutuşu denen, bebeğin gövdesiyle bacaklarını emzirdiğiniz göğsünüzün tarafındaki kolunuzun altına aldığınız, başını aynı kolunuzla desteklediğiniz pozisyonda, yine geriye yatarak emzirmek,
- Dik futbol tutuşu: Futbol tutuşu gibi ama bebek oturuyor pozisyonda ve yüzü anneye bakacak şekilde emzirmek,
- Bebekle yan yana yatarak emzirmek. Böylece süt hızlı gelirken bebek fazla sütü ağzından yana akıtabilir.
- Siz sırtüstü yatarken bebeğinizi kendi üstünüze yatırarak emzirmek,
Bebeğin sık sık gazını çıkarın; çok süt olduğunda çok da hava yutabilir.
Bebeğiniz rahatladığında hatta uykulu iken emzirin. O zaman bebek daha sakin emecek ve süt akışı da daha yavaş olacaktır.
Süt salınana kadar bekleyin, sonra bebeği memeden çekip fışkıran sütü bir beze akıtın (Ya da sterilize ettiğiniz bir kavanoza doldurup buzluğa koyun, daha sonra da verebilirsiniz.) Sütün akışı yavaşlayınca bebeği emzirmeye devam edin.
Süt akışı yavaşlayana kadar sütü elle veya pompayla sağın, sonra bebeği emzirin. Bu yöntemi yalnızca, başka hiçbir şey işinize yaramıyorsa kullanın, çünkü süt üretimini arttırır. Bunu yapacak olursanız, her seferinde biraz daha az süt sağmaya çalışın, emzirmeden önce sütü sağmanız gerekmeyene kadar.
Dengeyi bulmak…
Eğer bebeğiniz iyi kilo alıyorsa, her emzirmede bir memeden emzirmenin faydası olabilir.
Bebek bir memeyi emmeyi bitiriyor ama emmeye devam ediyorsa, onu yine aynı memeden emzirin.
Emzirmediğiniz göğsünüzde süt birikip sizi rahatsız ediyorsa, rahatlatmaya yetecek, az miktarda sütü sağın ve o göğse soğuk kompres yapın. Her seferinde biraz daha az süt sağmaya çalışın, hiç süt sağmadan rahat edecek hale gelene kadar.
Göğsünüzü gereksiz yere uyarıp “süt üret” sinyali vermekten kaçının: gerek yoksa sağmayın, göğsünüzün üstüne uzun süre duş tutmayın.
Emzirme aralarında göğsünüze soğuk kompres yapın (30 dakika soğuk kompres yapıp en az bir saat ara vererek). Bu yöntem göğsünüzdeki kan dolaşımını ve süt üretimini yavaşlatabilir.
2-3 saat boyunca, emzirme zamanlarında bebeği hep aynı taraftan emzirin, gerek duyuyorsanız bu zaman dilimini yarım saatlik süreler ekleyerek uzatın.
Emzirmeyi hiçbir şekilde sınırlamayın, sadece bebek ne zaman meme emmek isterse, belirlediğiniz süre boyunca onu hep aynı göğsünüzden emzirin.
Uç vakalarda annenin 4 saatten daha uzun dilimlerle denemeler yaparak, ne kadar zaman aynı memeden emzirmenin kendisine daha uygun olduğunu bulması gerekebilir.
Burada anlattığımız tedbirler sorunu tam olarak çözmese de, birçok anne, bebekleri aşağı yukarı 12 haftalık olduğunda süt fazlalığının ve hızlı akışın biraz da olsa azaldığını görür. Bu dönemde, süt üretiminin daha istikrarlı ve bebeğin ihtiyaçlarıyla daha uyumlu olmasını sağlayacak hormon değişiklikleri olur.
Bazen sütü çok olan veya fazla hızlı akan kadınların bebekleri bu hızlı akışa çok alışır ve doğumdan 3 hafta ila 3 ay sonra süt akışı normal olarak yavaşladığında bunu kabul etmezler. Süt salma refleksiniz aslında yavaş olmasa bile, bebeğinize öyle gelebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ve bebek memede huzursuzlanıyorsa profesyonel bir emzirme danışmanından destek almanız sizi rahatlatacaktır.
Sevgiler…