Herkese kucak dolusu sevgiler…
İnfantil kolik ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri. Benim de hep instagramda paylaştığım kolikli bebekler ile ilgili birçok önerim olmuştu. Aşağıda da yine infantil kolikli bebeğe yaklaşım konusunda derlenmiş önerileri inceleyebilir ayrıca bebeğin rahatlamasını sağlayan , doktorların da önerdiği damlayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Yazımızı keyifle okuyun… Hem damla, hem de uygulamalar kolikli yaşamınızda size rahatlama sağlayacaktır.
İnfantil Kolikli Bebeğe Yaklaşım
İnfantil kolik anne-babaların çocuk hekimine en sık başvuru nedenleri arasında yer alır. 3 aylıktan küçük her 5 bebekte bir görülen aşırı ağlama genellikle kolik olarak adlandırılır ve nedeni tam olarak bilinmeyen bu sorun “üçler kuralı” ile tanımlanmıştır:
- Üç haftadan uzun süre,
- Haftada en az üç gün,
- Her gün en az üç saat süre devam eder.
Kolikli bebekler en az bir hafta boyunca, özellikle akşam aynı saatte ağlama atakları geçirirler.
Kolik genellikle iki haftadan sonra başlar ve dört aylıktan önce düzelir ancak %30 vakada 5. aya doğru uzayabilir. Kolik vakalarının %5’inde organik bir hastalık saptanabilir.
İnfantil kolik; sağlıklı bebeklerde ağlama ataklarının akşam saatlerinde daha sık olduğu, bebeğin bacaklarını karnına doğru çekmesi, yumruklarını sıkması, karın sertliği, gaz çıkarma, yüzde kızarıklık ve ağlama şeklinin değişmesi ile birlikte görülen tablodur. Bu tablo ailede endişe oluşturmakla beraber hayal kırıklığı, öfke, depresyon, yetersizlik ve umutsuzluk gibi duyguları yaşamalarına sebep olmaktadır.
Yapılan çalışmalara göre infantil kolikte yaklaşım; beslenme önerileri, farmakolojik tedavi, destekleyici-alternatif tedavi ve davranışsal tedavilerden oluşmaktadır.
Düzenli, sakin bir şekilde uygulanan birtakım tekniklerin anne-bebek etkileşimi, bebeğin uykusu, ağlaması ve stres hormonları üzerinde yarar sağladığı gösterilmiştir:
- Kundağa sarmak,
- Masaj yapmak,
- Bebeğin başını ve boynunu destekleyerek karnından ya da yan tarafından tutmak ve sallamak (ayrıca bebek pusette, hamakta, 1.5 aydan büyükse otomatik sallanan beşikte de sallanabilir)
- Bebeğin anne memesini, temiz parmak ya da emzik ile emmesinin sağlanması kolik ağrısını ve ağlamasını azaltmakta ve uykusunu desteklemektedir.
- Bebeği araba ile gezdirmek,
- Karnına ılık havlu koymak,
- Bebeği yüzü koyun yatırmak,
- Şarkı söylemek,
- Ilık banyo yaptırmak,
- Bebeği kucağa alarak sırtına hafif masaj uygulayarak sıvazlamak,
- Bebeğin yanında ritmik ses çıkaran elektrik süpürgesi ya da saç kurutma makinası sesi bebeğin ağlamasını azaltmaktadır.
Unutulmamalıdır ki; her bebek için farklı bir yaklaşım işe yarayabilir.
Aile öncelikle koliğin bebek yaklaşık 3-4 aylık olduğunda, en geç 6 ayını doldurduğunda geçeceği, endişe etmemeleri ve sabırlı olmaları hususunda bilgilendirilmelidir.
Referans:
ZENGIN H., et al. J Hum Rhythm – March 2016;2(1):1-5