Haberler

Oyuncak Çantasını Evimizde Yapalım

Keten kumaşı oldum olası hep çok sevmişimdir. Dokusu, dokunuşu özellikle de kullandıkça güzelleşmesi hep cezbedici olmuştur. Rengini bırakmaz, çok iyi nem tutar, kırışmış hali bile ayrı güzel olur. Benim için en büyük özelliği ise bulunamayan kumaş desenleri ve renklerinde hep kurtarıcı olmasıdır. Bu projemizde, yine istenilen  desen kumaşın bulunamaması sonucu doğdu. Neydi; maharet almakta değil, yapabilmekte…

Ne zaman evden çıkacak olsak, kızımın alınacak oyuncakları; özellikle de bebeklerinin aksesuarları hep sıkıntı olurdu. Ya çantada dağılır ya taşırken bir yerlere düşer ve kaybolur ya da unutulurdu. Sonra ağlama krizi yaşanırdı. Nedense çocuklar için kaybolan oyuncak parçası, hep en önemlisi olur. Bu durumu engellemek için oyuncak çantası dikmeye karar verdik kızımla. Böylece oyuncaklarını koyma, taşıma sorumluluğu kendisinde olacaktı. Benden çantamın üzerinde periler olsun, böyle masal gibi dedi… Bende bu desende kumaş bulabilirim diye araştırmadan tamam dedim. Ama gel gör ki; masal gibi perili kumaşı bulamadım. Yurtdışı kaynaklı sitelerde istemediğin kadar mevcut fakat 1 metre kumaşı almaya gelince, kargo parası ile birlikte iyi bir sırt çantası fiyatı ediyor. Artı, eksi değerlendirmesinden sonra. Ben bu masalsı ve perili olacak deseni, keten kumaşa işlerim sonra da karşısına geçer övünürüm dedim ve kolları sıvadım.

Gerekli malzemelerimiz:

  • istenilen renkte iplik ( muline ya da yün, tercihe kalmış )
  • keten kumaş
  • kasnak
  • mülaj kağıdı ( şeffaf olan herhengi bir kağıtta kullanabilirsiniz, en kolayı kumaş için transfer kağıdı ama evde yoksa yağlı kağıt bile olur )
  • kumaş kalemi ( ısı ya da su ile çıkanlardan)
  • hayalindeki desen
  • iğne ( etamin iğnesi ile daha kolay işleniyor )
  • makas ( nakış makası işinizi kolaylaştırır )

Keten Kumaş Kopya İlk olarak istediğimiz deseni mülaj kağıdımızın üzerine çiziyoruz. Ben hazır olan bir desen kullandım.  Kızımın kullandığı resim matının üzerinde vardı bu periler. Üzerine mülaj kağıdını koyup, desenin  üzerinden geçtim. Sizde beğendiğiniz bir desenin bu şekilde kopyasını alabilirsiniz. Çocukken cama  dayayıp istediğimiz resmin kopyasını çıkarırdık. Bu da aynı işlem. Mülaj kağıdına aktardığımız deseni,  işleyeceğimiz kumaşın üzerine iğneliyoruz. Hareket etmemesi gerekiyor. Ben bu çalışmayı yaparken evde  transfer kağıdım yoktu, bu nedenle mülaj kağıdı kullandım. Bu biraz işimizi zorlaştırıyor ama hiç yoktan  iyidir. İğneledimiz kağıttaki desenlerin çizgileri üzerinden, çok bastırmadan kumaş kalemimiz ile  geçiyoruz. Burada önemli olan kalemin mürekkebinin kumaşa geçmesi. Tükenmez ya da keçeli kalem ile  denemeyin bu işlemi çünkü yıkadığınız zaman çıkmama ihtimali çok yüksek. Bütün çalışmanız boşa  gider. Bütün deseni kumaşa aktardıktan sonra iğnelediğimiz kağıdı çıkarıyoruz ve ana hatlarıyla  kopyaladığımız desenin üzerinden netleşmesi için bir kez daha çok bastırmadan kalemle geçiyoruz.  Kumaşımız artık işlemeye hazır.

Kumaşı düzgün bir şekilde işlemek için ben kasnak  kullanıyorum. Kasnak kullanmadan elde de çok  güzel işleyenler var. Ama ben iğne aralıklarını eşit  atabilmek için kasnak tercih edenlerdenim. Kumaşımızı düzgünce kasnağa gerdikten sonra, geriye istediğimiz renklerle desenimizi işlemek kalıyor. Ben 2 kat muline iplikle ve etamin iğnesi kullanarak işledim. Siz dilerseniz ipin kat sayısını arttırıp daha dolgun bir işleme yapabilirsiniz.

Kasnak İşlemeBen işlemeyi iğne ardı tekniği kullanarak yaptım. Bu şekilde desen sanki kalemle çizilmiş gibi, bütün küçük ayrıntılarıyla işlenebiliyor. Bu tekniğin temeli; iğneyi, kumaşın arka yüzünden ön yüzüne doğru batırıp daha sonra kumaşın ön yüzüne çıkardığımız iğneyi, çıkardığımız noktanın gerisinden arka yüze batırmaktır. Bu şekilde yapılan işlemede  iplik; kesintisiz ve aralıksız gözükür. Bu tekniği kullanarak, istediğimiz renk iplikle desenimizin tamamını işliyoruz. Benim tavsiyem; mümkün olduğunca iğneyi aynı aralıklarla batırmak. İğne sıklığı ne çok az ne de çok sık olmalıdır. İşlemeye başladıkça zaten eliniz makine gibi belirli aralıklarla iğneyi batacaktır. O yüzden en baştan beğenmeyip pes etmeyin hemen.

Oyuncak ÇantasıBu projeyi kızım için yaptığımdan biraz renkli olsun istedim. Esas vurgulamak istediğim mantar üzerinde uyuyan periyi, desensiz keten kumaşa işledim. Ve sonra kenarlarına çantanın bitmiş halinin de boyutlarını düşünerek kumaş ekledim. Sizde istediğiniz desen ve boyutta kumaş dikerek çantanızın boyutlarını ayarlayabilirsiniz. Burada tek dikkat edeceğiniz nokta, eklenen kumaşlarının eninin aynı olması. Böylece işlediğiniz desen, çantanın ortasında kalır. Çantayı dikip karşıdan bakınca, sağa ya da sola kaymış veya fazla aşağıda ya da yukarıda bir desen görmezsiniz. Ben evde bulduğum, diğer dikiş işlerinden kalma kumaşları  aynı ende düzgünce kesip fotoğraftaki gibi diktim. Ve güzelce ütüledim. Dikiş ve nakış işlerinde bence en önemli işlem ütülemek. Ütülenmemiş bir kumaş hiç bir zaman düzgün dikilmiyor ve işlenmiyor. Bu yüzden üşenmiyoruz ve her işlemden sonra muhakkak ütü yapıyoruz.

Oyuncak Çantası Dikim Kumaşımızın kenarlarını da ortadaki desenle bütünleştirmek için; aynı masalda yer alacak farklı desenlerle ya da karakterlerle, aynı işlem sırasına göre tekrar işliyoruz. Ve sonunda başka kimsede olmayan, dikime hazır kumaşımız hazır hale geliyor. Bu projeyi farklı nakış teknikleri ile de yapmak mümkün. Önemli olan farklı bakış açısı ve bulamadığınız malzemelerin yerini tutacak güzellikte başka malzemeler üretmek.

Çanta nerede diyecekseniz,  çantanın dikim aşamaları başka projenin konusu. Bu projemizde biz ilk önce kumaşımızı hazırladık ve çanta dikmeye uygun hale getirdik. Siz de kumaşınızı bu şekilde süsleyebilir, yine aynı tekniği kullanarak üzerine özel notlar yazabilir ya da çocuğunuzun okul eşyalarını koyması için dikeceğiniz çantaların üzerine adlarını yazabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Bir kez işlemeye başlayınca kendinizi durduramayacaksınız şimdiden söylemesi…

Sevgiler,

Sinem Zer

Check Also

Mantar Pano

Yıllar önce yapı marketi alışverişinde, fiyatı uygun bulunup alınmış ve mutfağın dip köşesinde üzerine fatura …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir