Haberler

Emzirmenin Önemi

Emzirmeyi seçmek, bebeğinizin hayatına en iyi şekilde başlaması için atacağınız ilk adım olacaktır.

Emzirme en eski ve kadim  besleme şekli olup, bebeğiniz için türüne özel, vücudunuz tarafından bebeğinizin ihtiyacına göre kalitesi ve miktarı ayarlanabilen,onun sağlığını ve büyümesini garanti eden en özel besindir. Emzirmenin ilk günleri zor gibi görünse de hamilelik döneminde bilgilenmek, sabır göstermek, inanç, istek ile bebeğin ve annenin birlikte öğrenecekleri bir süreçtir. Unutmayın ki bebeğiniz ve siz emzirme işinde ustalaştığınızda ve süt akışınız rahatlayıp göğüslerinizde ki süt çeşmeleri açıldığında emzirmeyi seçmiş olmaktan büyük keyif ve mutluluk duyacaksınız.

Göğüsleriniz…Kadınlar hamile olduklarını çoğu kez göğüs dokusunda ki değişimden hissederler. Hormonlar göğüslerinizi beslemeye hazırladığından, göğüs dokusunda ki süt üreten birimlerin faaliyetini başlattıkları için hacım artışı, dolgunluk ve hassasiyet, hatta ağrı dahi oluşabilir.Göğüs ucu ve etrafındaki renkli kısım(areola) koyulaşırken üzerinde toplu iğne başı veya biraz daha büyük yeni oluşumlar ortaya çıkar; bunlar doğal yağ maddeleri salgılayarak göğüs ucu dokunuzun yumuşak kalmasını sağlar ve bebek doğduğu zaman da salgıladıkları koku,bebeğin emme arzusunu arttırır. Emzirme başlangıcında dikkat etmeniz gerekenler ve göğüs ucu hazırlığı da önemlidir. Özellikle doğumun ardından bebekle ( engel yaratacak durumlar yok ise, solunum yetmezliği, canlandırma uygulamaları gibi durumlar…) hemen kucaklaşmanız, ten tene temas, bebeğin emme içgüdüsünü ve refleksini  uyaracak,  yarı oturur  yatar pozisyonda,  bebeğin göğse yakın olması bebeğin memeyi kendi çabası ile bulup göğsün üzerine çıkarak meme ucunu doğru şekilde yakalamasını sağlayacaktır. Bu ilk kucaklaşma ve bebeğin göğsünüzle buluşması sonrasında, bazı bebekler emme işini bilerek doğarlar ve emme arzuları çok yüksek olur, sizin desteğinizi almadan memeyi kapar ve istekle emerler. Çoğu bebek ise göğüs ucunu yalar, biraz emer, durur ve sonra tekrar arar emer yine durur, bu durum ilk saatler hatta ilk birkaç günün emme özelliğidir. Ancak gelecek günler de giderek bebeğinizin emmesi  güçlenecek, emme arzusu artacak, sabırla ve beraberce emme ve emzirme sanatını  öğreneceksiniz.

Bazı kadınlarda göğüs ucu düz veya içe dönük durumdadır, bu doğum sonrası bebeğin  uygun şekilde kavramasını zorlaştırır, bu durum dokuda zedelenme, ağrı  ve bebeğin aç kalmasına yol açabilir. Göğüs ucu kasını uzatmak için uygulama yapmaya hamilelik döneminde başlamalısınız. Baş ve işaret parmağınızı  areolanın kenarlarına yerleştirerek, göğsünüzü avuç içine almayın, parmaklarınızı geriye doğru (göğüs duvarına doğru) itin ve nazikçe göğüs ucunu uyarın, parmak uçlarınızla uca yıldız ve dairevi uyarılar vererek  çıkmasını sağlayın ve göğüs ucu kapağı kullanın.

 Sevgiler, Ayşe Öner

Check Also

MEMEDEN AŞKLA AYIRMA

Türkiye’nin sayılı Uluslararası Emzirme Danışmanlarından çok sevgili Doç.Dr. Güliz Onat’ın; size çok faydalı olacağını düşündüğüm …

One comment

  1. Ayşe Hanım verdiğiniz bilgiler için size minnettarım.benim 5 aylık bir kız bebeğim var.sizin bilgilerinizi okuyarak kendimi geliştiriyorum.eksiğim varsa düzeltiyorum.doğrularım varsa kendimi çok mutlu hissediyorum.sizinle tanışmak çok isterim.inş fırsatını bulduğumda eğitim merkesinize gelmek isterim.görüşmek dileğiyle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir