Haberler

Ağız ve Diş Sağlığı

Bebeğin ve çocuğun oral hijyeninin sağlanması ileride oluşabilecek ağız diş sağlığı sorunlarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bebeklikten çocukluk çağına kadar ağız diş bakımında aile ve ailenin motivasyonu birincil faktör olarak rol oynar.

Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?

Hem AAPD (American Association of Pediatric Dentistry) hem de EAPD (European Association of Pediatric Dentistry) diş fırçalamanın  mümkün olduğu kadar erken başlamasını önermektedir.

Doğumdan itibaren ağız temizliğine önce yumuşak bir bezle diş etlerinin silinmesi ile başlanmalıdır. Emzirme sonrasında bebeğin ağzını gazlı bez veya bir tülbent ile silmek ağız bakımının temelini oluşturur. Bu hareket zamanla diş çıkarma döneminde kaşıma fonksiyonunu da görüp bebeğinizi yatıştırmaya yarar.

Diş fırçasının kullanımına ise ilk dişlerinin sürmesiyle beraber başlamak gereklidir.

“Biberon” veya “Erken Dönem Çocukluk Çağı” çürükleri bebeklerin ve çocukların özellikle üst ön dişlerini etkileyen, oldukça hızlı ilerleyen ve yıkıcı karaktere sahip bir çürük şeklidir. Genellikle bebeklere biberon içerisinde; süt, bal, reçel veya pekmez ilave edilmiş sıvılar, şekerli gıdalar, mamalar ve meyve sularının özellikle uyku öncesi veya uyku esnasında verilmesi ve bu sıvıların bütün gece dişlerle teması sonucu oluşur. Biberon çürüğünü engellemek için bebeğin son emzirme veya sütünden sonra dişlerinin fırçalanması oral hijyen için çok önemlidir.

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı ne zaman şekillenir?

  • 1 yaşında çocuklar anneleri dişlerini fırçalarken fazla iş birliği göstermezken, 2 yaşından itibaren çocukların fırçalamaya ilgisi ve iş birliği artmaktadır.

  • 3 yaş döneminde çocuklar diş fırçalamaya olumsuz yaklaşırken, 4 yaşından sonra yeniden fırçalamaya ilgileri artmaktadır.

  • Sonuç olarak diş fırçalama alışkanlığının 2 yaşından sonra şekillenmeye başladığı söylenebilir.

Her ne kadar diş fırçalamanın süresi ile ilgili öneriler yapılsa da önemli olan zaman değil, diş temizliğinin güzel ve doğru yapılmasıdır.

 Sevgiler, Pedodontist Nida Gülman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir