Haberler
hamilelikte omega-3
Hamilelikte Omega-3

İLK 1000 GÜN ve HAMİLELİKTE OMEGA 3’ÜN ÖNEMİ

 

Hamilelikte kadınlara ve sağlık çalışanlarına düşen sorumluluklar nelerdir?

Doğum çok önemli bir olay olup kadının hamileliğe hazırlıklı başlaması gerekmektedir.  Tüm kadınların  gebelik öncesi bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine  başvurarak  muayene olmaları gereklidir. Hem vücutlarının gebeliğe  hazır olup olmadığı anlaşılacak hem de yapılacak tetkiklerle kansızlık, şeker hastalığı, enfeksiyonlar  vb sorunları varsa  hamilelik öncesi düzeltilebilecektir.  Yine hamile kalmadan en az 3 ay önceden folik asit desteği verilerek bebekle ilgili doğumsal sakatlıklar azaltılabilecektir. 

Anne-bebek ölümleri Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor?

Ülkemizde yakın döneme kadar yüksek olan anne  ve bebek ölümleri Sağlık Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve tüm sağlık personelinin gayretleriyle son yıllarda anlamlı düşüşler göstermiştir. Dünyada  yüksek gelir grubunda bulunan ülkelerde anne ölümleri 14/100.000 oranında görülürken,  ülkemizde 2015 yılında bu oran 14.7/100.000’ seviyelerindedir.

En sık hangi nedenlerle anne ve bebekleri kaybediyoruz?

Dünyada anne ölümlerinin % 80’ i doğrudan, % 20’si ise dolaylı nedenlerle görülmektedir. Doğrudan anne ölümlerinin ¼’ ü kanama, 1/6’ sı enfeksiyonlara bağlı olmaktadır. Ülkemizde ise doğrudan anne ölümlerinin ilk 3 nedeni kanama, yüksek tansiyon ve kalp damar sistemi hastalıklarıdır.

Anne-bebek ölümlerinin önüne geçmek mümkün mü? 

Günümüz teknolojisi ve tıbbi bilgileriyle anne ve bebek ölümlerini tamamen sıfırlamak mümkün olamayabilir. Ancak anne ve bebek ölümlerinin 3/4 ünün  önlenebilir nedenlerden meydana geldiği bilinmektedir. Daha fazla çaba gösterilerek en azından önlenebilir nedenlerin devre dışı bırakılmasına çalışılmalıdır. 

Bizler hekimler olarak bu alanda çalışmalar yapıyor ve başarılı tedavilere de imza atıyoruz. Son 10 yıldır Omega ve PUFA’nın bu gibi komplikasyonlarda oldukça başarılı olduğunu gördük. Bu sebeple anne ve bebek sağlığı için günümüzde gebelere yaygın olarak gebelik ve emzirme döneminde  Omega 3 desteği verilmektedir. Gebelik ve ilk 2 yaşa ilk 1000 gün adını vermekteyiz. Bu dönemde özellikle DHA’nın önemi büyük.

Normal anne karnındaki bebeğin günlük olarak  ne kadar DHA ihtiyacı olduğu biliniyormu ?   Bu ihtiyaç kaç yaşına kadar devam ediyor? 

DHA beyin ve retina hücre zarının önemli bileşenidir. Gebeliğin ve fetal sağlığın optimize edilmesi için kılavuzlar  hamile kadınlar için günde 200 mg DHA alımını önermektedir. Hem annelerin DHA alımı hem de dolaşımdaki DHA konsantrasyonu  bebeğin kan  DHA konsantrasyonu nu belirlemektedir.  Bebeklerin santral sinir sistemi gelişimi için 18 ay olana kadar DHA ihtiyaçları bulunmaktadır. DHA aynı zamanda erken doğum riskine karşı gebelik süresini 2-8 gün uzattığı için önerilir. Doğum sonrası depresyon riskini azalttığı, laktasyon (emzirme) döneminde, anne sütünden bebeğin DHA alımı için önerilir. En zengin Omega 3 kaynakları  deniz ürünlerinden elde edilen yağlar, krill yağı, algea yağı( su yosunundan elde edilen) ve balık yağları oldukça önemlidir. Ülkemize yeni gelen Algae Oil yani alg yağı; alglerden (su yosunundan) elde edilen, planlı gebelik, gebelik ve emzirme döneminde kullanılan, , klavuzların ( FAO – EFA – WHO ) gebelere günlük önerdiği 200 mg DHA değerine sahip, %100 bitkisel, doğal Omega-3 kaynağıdır. Aynı zamanda algler vejeteryanlar için en geçerli DHA kaynağı olarak da bilinir. Algae Oil ağır metal içermez ve kokusuzdur. 30 kapsül ve günde tek kapsül kullanım kolaylığı bulunmaktadır.

Balık yağı ya da  Alg yağı kapsülleri nasıl kullanılmalıdır ?

Tavsiye edilen  yemeklerle birlikte alınmasıdır. Böylece hem daha iyi tolere edilebilmekte hem de daha iyi absorbe olmaktadır.  

Prof. Dr. Ferit Saracoglu

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir