Haberler

Evde Yenidoğan Çekimi

Hepimize keyifli haftalar,

Fotoğraf çekmek, çekerken her ayrıntıyı düşünmek, doğru ayarlarla o anı ölümsüzleştirmek kolay da şu yazı olayını düzenli olarak yazmak ne kadar zormuş. Ama yılmak yok başaracağım, hem kendime hem de üç güzel ruhlu kadına bir söz verdim, arada gecikmeler olsa da iş yoğunluklarıyla genel hayat koşuşturmacalarımı bir düzene oturtup sizlerle buluşmaya devam edeceğim:) Bu hafta normalde doğumhanede sizleri nelerin bekliyor olduğundan bahsedecektim (tabii bir fotoğrafçı gözüyle) ama bu aralar yenidoğan çekimleri ile ilgili o kadar çok soru aldım ki konumuz doğal olarak o yöne kaydı. Ne zaman yapılmalı, nasıl yapılmalı, doğal ışık mı flash mı kullanılmalı, bebişiniz nasıl durmalı, hangi renkler tercih edilmeli, ne cins bir fotoğraf makinası kullanılmalı v.b.

İşin aslı eğer fotoğraf çekimi hakkında amatörce bile olsa bir bilginiz yoksa benimle ya da tarzını beğendiğiniz, güvendiğiniz başka bir profesyonel fotoğrafçı ile çalışmanız en sağlıklısı olacaktır. Ama yok illede ben çekeceğim derseniz buyrun size işinize yarayacak bir kaç ipucu:)

Evde Fotoğraf Çekmekİster cep telefonu, ister compact, ister DSLR makina ile çekim yapın hepsi için ihtiyacınız olan en önemli şey ışık! Bu nedenle evinizin en ışık alan odasınıda, mümkün olan en büyük camın önünde çekimi gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır. Bu arada flash kullanımıyla fotoğraf bilgisi olmayan biri hiiiç uğraşmayacağı için anlatmıyorum bile, yoksa benim tavsiyem doğal ışığa ek olarak paraflash kullanılmasından yana olacaktır.(Bebişlere hiç bir zararı olmadığı bilimsel olarak kanıtlandığı için flashı gözüne patlatmadığınız sürece gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, yeter ki nasıl kullanmanız gerektiğini bilin.)

Kendi bebeğinizi çekiyor olacağınız için herhangi bir zaman kısıtlamanız yok dolayısıyla kendi günlük programınıza hangi saat uyuyorsa (gün ışığı olduğu sürece) o saatte çekimi gerçekleştirebilirsiniz. Bebişinizin karnının tok, altının temiz olduğundan emin olun ki keyfi yerinde olsun.

Evet en ışık alan odanızı ve kullanacağınız büyük camın onündeki yerinizi belirlediyseniz sıra kendinize küçük bir stüdyo oluşturmada.

Bebek FotoğrafBebeğinizin beşiğini, ufak hasır bir sepeti hatta bir çamaşır leğenini bile kullanabilirsiniz bu aşama tamamen sizin hayal gücünüze ve sonuç olarak ne görmek istediğinize bağlı. Diyelim ki hasır bir sepet kullanacaksınız, yapmanız gereken ilk şey bebiğinizi sepete yerleştirdiğinizde rahat etmesini saglayacak yumuşak, tenini rahatsız etmeyecek kumaş, battaniye, yastık gibi evdeki ürünlerle sepetin tabanını doldurmanız. Tabii bu işlemi yaparken sadece sepetin içini değil güzel ve daha artistik bir görüntü alabilmek için sepetin altını, arkasını, sağını solunu da düşünüyor olmalısınız.

Ben tercihen minik melekleri ilk doğdukları gibi çıplak çekmeyi tercih ediyorum ama zevkinize göre hazırladığınız, aldığınız her giysiyi kullanabilirsiniz. Yeterki aşırı fosforlu denebilecek canlı renklerden kaçınıyor olun. Bebişinizin taze pembiş derisiyle uyumlu olabilecek daha pastel renkleri tercih edebilirsiniz. Giydireceğiniz giysiler ile fon olarak kullanacağınız kumaşların, sepetlerin v.b. renlerinin de uyumlu olması fotoğrafınızı zenginleştirecektir, aklınızda bulunsun.

Bunu da hallettikten sonra yapmanız gereken tek şey minik lokumunuzu sepete yatırmak ve fotoğraflamak. Bu aşamada sepetin sabit olması çok önemli yanınızda mümkünse her ihtimale karşı çekim boyunca birinin olmasını tavsiye ederim. Her ne kadar yeni doğanlar çok hareketli olmasa da tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Karnını doyurduktan sonra uykuya daldığı ilk 5-10 dakika içinde bu yatırma işlenini yapmanız daha kolay olacaktır.Yatırdığınızda sepette rahat bir pozisyonda olmasına dikkat edin, zaten rahat etmemiş olursa rahat edene kadar kıpırdanıyor olacaktır, bir kaç dakika elinizi üzerinde tutmaya devam edin, sonrasında isterseniz ellerine, kollarına ya da bacaklarına istediğiniz pozisyonu aldırabilirsiniz.

Evde Yenidoğan Foto Çekimi

Çekmeye başladığınızda aynı fotoğraftan onlarca çekmek yerine açınızı değiştirmeye, yakınlaşıp uzaklaşmaya özen gösterin böylece aynı mekanda bir çok farklı pozunuz olacaktır.Temel olarak yenidoğan çekimleri doğumu takip eden ilk 10 gün içerisinde gerçekleştirileceği için bebeğiniz çoğunlukla uyuyor olacaktır. Bu fırsatı minik ellerinin, ayaklarının, kirpiklerinin, burnunun, kulaklarının yakın plan detay fotoğraflarını çekerek değerlendirebilirsiniz.

Esnerken, ağlarken, rüyasında muzipçe gülümserken ki fotoğraflarını biraz daha geniş planda almanız, kareye tüm vücudunu almasanız bile el, kol, bacaklarını katmanız fotoğrafa hoş bir boyut kazandırmış olacaktır. Hepinize yeni annelik serüveninizde ve çekim çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Kendi çektikleriniz haricinde profesyonel fotoğraflar isterseniz bana nasıl ulaşacağınızı biliyorsunuz:) Ayrıca lütfen kendi yenidoğan çekim denemelerinizi de bana [email protected] adresine yollamayı ihmal etmeyin.

Sevgiler,

Çiğdem Karabacak

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir