Haberler

Tag Archives: Ek Gıda

Bebeklerde Gıda Reddi Neden Olur?

Bebeklik döneminde başlayan, çocukluk dönemi ve hatta yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilen yeme bozuklukları tanılarından bazılarının (DSM-5) bebeklerin anne sütünden ek besinlere geçiş (Ek Gıda) döneminde yaşanan olumsuz davranış ya da travmalardan kaynaklanabildiğini göstermektedir. Bu durum bebeklerde “Gıda Reddi” olarak ortaya çıkabilir. Annenin cok kaygılı olması, bebeğinin az beslendiği düşüncesi ile başlayan ve aşırı yemek yedirme davranışı geliştirmesi ya da çok …

Devamı »

AVOKADOLU HUMUS

AVOKADOLU HUMUS Malzemeler 1 su bardağı haşlanmış nohut 1 çorba kaşığı tahin 1 adet olgun avokado 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı limon suyu ½ cay kasigi kimyon 2 diş sarımsak Bir tutam tuz Hazırlanışı​ Nohut, tahin, avokado, zeytinyağı, limon suyu ve sarımsağı mutfak robotunda püre olana kadar ezelim. Tuzu da ekleyip pürüzsüz bir kıvam alınca servis edebilirsiniz. Not: …

Devamı »

Maş Fasulyesi Filizi

Ek gıdaya geçilen dönemde annelerin en büyük problemleri bebeklerdeki kabızlık sorunu… Benim de ek gıdaya geçtiğim dönemde yaşadığım kabızlık sorununu, sevgili çocuk doktorumuz Emin Mindan’ın önerisi ile 7. aylarda sebze çorbasına maş fasulyesi filizini  ekleyerek çözdüm. Maş fasulyesi filizini sadece çorbalarda değil, özellikle de çiğ olarak salatalarda tüketebilirsiniz. Çocuklarınız maş fasulyesi filizlerini çerez olarak da rahatça tüketebilirler.   Maş fasulyesi …

Devamı »

Eliz’in Ek Gıda Macerası / İlk Haftalar

Annelerin en çok heyecanlandığı, kafasının karıştığı önemli süreçlerden biridir Ek Gıda. Çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bu süreçte ben nelere dikkat ettim, ilk 7 hafta neler yedirdim, nasıl servis ettim 🙂 gibi konulara değinerek sizi aydınlatmak istedim. Annemin Yemeği Gibi Gonca’nın eşsiz önerileri ve tarifleri ile  😉 Ek gıdaya başlamadan Dr.Emin Mindan danışmanlığında önemli ipuçları paylaşmak istiyorum: 1- İlk  günler …

Devamı »

Ek Gıdaya Geçişte Gece Emzirmesi

Ek gıdaya geçişte annelerin en çok sorduğu sorularda biri de ” gece emzirmeleri devam etmeli mi? etmemeli mi?”.  Doğduktan sonraki günler ve  ilk aylarda annenin bebeğini gece- gündüz istedikçe emzirmesi en doğal süreçtir. 4. aylarda bebeğin, aşağı yukarı bir düzeni oluşmuştur ve 2,5 ila 3 saat aralıklarıyla daha kısa sürede emerek karnını doyurur ve herhangi bir rahatsızlığı yoksa, geceleri aralıksız olarak …

Devamı »

Ev Yapımı Yoğurt

Ev yapımı Yoğurt

Ev yapımı yoğurt; sindirimi kolay, besin değeri yüksek, bebeğinizin büyüyüp gelişmesinde önemli olan vitamin ve minarelleri içermesinden dolayı, ek gıdaya başladığınız dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz en güzel gıdalardan biridir. Ben de oğlumun ek gıdaya geçtiği dönemde, sevgili doktorumuz Emin Mindan’ın da tavsiyesiyle, yoğurdu evde yapmaya başladım. Anne sütüne alışkın bebeklerin narin bağırsakları için yoğurt, ek gıdaya geçilen ilk günlerde en uygun seçim …

Devamı »

Ek Gıdaya Başlarken

Doğduğu günden itibaren anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeğinizin artık yeni tatlarla tanışma vakti geldi. Bebeğinizin, sağlıklı büyümesi ve tat alma duyusunun doğru yönde gelişmesi için doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak siz annelere düşen en önemli görevdir. Doğru beslenme alışkanlığı ile çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek, ileriki yaşlarda görülebilecek birçok önemli hastalıklardan korunmasını sağlamış olacaksınız. Çocuklarınıza “doğru beslenme alışkanlığını” kazandırmak …

Devamı »

10. 11. ve 12. Aylar : Sağlıklı Öğünler

Onuncu ay itibariyle bebeğinize öğün hazırlamak artık daha kolay. Çorba çeşitleri, et, tavuk, balık yemekleri, pilav ve çeşitli güzel yemeklerle hem sizin yiyebileceğiniz, hem de bebeğinizin rahatça yiyebileceği yemekleri yapabileceksiniz. Baharatları da kullanarak hem daha sağlıklı hem de lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Kahvaltıda yumurtanın beyazını kullanmadan omletler yapabilirsiniz. Bebeğinizin kahvaltısına haftanın 1-2 günü pekmez ekleyebilirsiniz. Örnek Günlük Menü: Kahvaltı:1 yumurta sarısı …

Devamı »

9.Ay : Tavuk, Ciğer, Balık

1. Hafta Bu hafta sebze çorbasına 1 küp şekeri kadar balık ilave edebilirsiniz. Balığı hergün azar azar çorbaya ekleyerek bebeğinize alıştırınız. Kahvaltı:    1 yumurta sarısı 1 kibrit kutusu peynir (ev yapımı veya organik ve tuzsuz) ½  çay kaşığı tereyağı ¼  dilim tam tahıllı ekmek ½ Meyve + Anne sütü Ara Öğün:   Anne sütü Öğle:           …

Devamı »

8.Ay : Meyveye Merhaba

1.Hafta 8. ayda bebeğiniz akşam öğününde de artık sizinle. Kahvaltı, öğle ve ara öğünden sonra akşam öğünü de menüye eklendi. Elma, armut, muz ve şeftali başlangıç için bebeğinize verebileceğiniz alerji riski düşük meyvelerdir.3 gün kuralını unutmayin! Meyveyi ara ogunde yoğurtla birlikte verin, meyvenin şekeri yüksek olduğu için tek başına meyve yedirmeyin. 8. ayda mevsiminde ise domatesi tattirabilirsiniz. Domates allerjen bir …

Devamı »