Haberler

Rahim Ağzına Dikiş Konulması (12-20. Haftalar)

İlk hamileliğimde 14. Haftanın içerisinde yaşadığım ileri dönem düşükten dolayı bana rahim ağzı yetmezliği teşhisi konulmuştu. Bundan dolayı ilk dikiş (serklaj), Mira Naz’a hamileliğimde atıldı. Aman Allahım o günleri hatırlıyorum da. İnanılmaz korkmuştum. Yani yaşanan ilk kayıptan sonra, ikinci hamilelikte böyle bir operasyon ve tabii risklerinin olması beni inanılmaz panikletmişti normal olarak. Yine bu olayda da Dedektif ‘ liğimin tutması sonucu serklaj operasyonu yapacak kadar profesyonelleştikten sonra operasyonun aslında rahim ağzı yetmezliği için önemli bir tedavi şekli olması beni rahatlatmıştı. Operasyon bittikten sonra aslında hiç korkulacak ve endişelenecek bir durum olmadığını anladım. Çok şükür bahsedilen risklerin hiçbiri bende olmadı. Ama zaten olma olasılığı da çok düşük riskler bunlar. Aslında yaşayarak bir risk alıyoruz, her anımız risklerle dolu. Onlar da bunun gibi şeyler işte !

Burada önemli olan doktorun kim olduğu bence.Ama ikinci serklaj da birincinin verdiği rahatlıkla normal doktor muayenesine gider gibi oldu 🙂 Muayeneden tek farkı genel anestezi altında ve ameliyathanede olması.

Siz de benim gibi dünyalar tatlısı, cana yakın, kendisini hastanın yerine koyup o pencereden de bakabilen, mesleki tecrübesi tartışılmaz, sihirli ellere ve yüreğe sahip olduğunu düşündüğünüz şahane bir doktora sahipseniz zaten hiç sorun yok demektir. Eğer hala bir doktor arayışınız var ise tek adres : Prof.Dr. İbrahim Bildirici!

Serklaj / Rahim Ağzına Dikiş Konulması nedir?

Doktorum bana bu uygulamanın yapılacağını ilk söylediğinde aklımda şöyle birşey canlandı: dışarıdaki kısmı tamamen kapatacaklar:) Ama işin aslı öyle değil tabii.

Burada amaç servikste yani rahim ağzında meydana gelebilecek erken açılmaya bağlı erken doğumu önlemek.  Serviks(rahim ağzı) denilen bölge anne rahminin en alt kısmı olup, rahminizin vajinaya açılan bölümü. İşte dikiş herhangi bir kesi yapmaksızın içeriden rahim ağzınızın vajinaya açılan bu kısmına atılıyor.Tüm hamilelik boyunca bu bölüm kapalı kalıyor ve içeride bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyor.

Serklaj Öncesi Neler Yapılmalı?

Öyle özel hazırlık gerektiren bir operasyon değil. Sadece klasik, genel anestezi alacağınız için:

-Bir gece önceden saat 00:00 dan sonra herhangi birşey yiyip içmiyorsunuz.

-Güzel bir uyku çekiyorsunuz.

İşlem sırasında neler yapılıyor?

Tabii bu Prof. Dr. İbrahim Bildiricinin anlattıkları. O esnada uyuduğum için bunların hiçbirine vakıf değilim 🙂

-Anestezi ile uyutuluyorsunuz.

-Daha sonra serviksin yani rahim ağzınızın etrafı bir kese dikişi gibi sıkıca dikiliyor,

-Bir sonraki adımda düğümlenerek sağlam bir şekilde kapalı kalması sağlanıyor.

İşlem sonrasında neler yapılıyor?

-Uyanıyorsunuz, yeni bir dünyaya merhaba 🙂

-İşlemden sonra birkaç saat, ya da bir gece hastanede kalıyorsunuz.

-Ve her şey yolunda giderse (ki öyle oluyor) ilk 1 hafta biraz evinizde istirahatte geçirdikten sonra doktorunuz muayenede aksi bir şey belirtmediği takdirde normal hayatınıza geri dönüyorsunuz.

İşlemin Riskleri Neler?

-Genel anestezinin klasik riskleri,

-İşlem doğası gereği rahim ağzına dikiş olarak uygulandığı için, nadiren bunun erken doğum eylemini başlatabiliyor olması,

-Rahim ağzında bir oluşabilecek bir enfeksiyon.

Ne zaman doktoru aramalısınız?

-Dikişten sonra ilk 1 hafta hafif kanamalar/lekelenmeler görülebiliyor. Ama siz kanamalarınızda bir artış ya da farklılık görürseniz,

-Doğum sancıları ya da kasılmalarınız başladı ise,

-Vajinadan kötü kokulu bir akıntı geliyorsa,

-38,5 derece ve üzerinde ateşiniz var ise.

Biliyorum eğer siz de bu işlemi yaptıracaksanız, ne kadar kolay anlattığımı düşünebilirsiniz. İnsan olayı kendi yaşayınca öyle olmuyor tabii. Ama hangi dine, hangi inanca sahip olursanız olun, içinizdeki güce inanın. İnsan yaşayacağı olayları beyninde nasıl imgelerse öyle oluyor. Kötü şeyler değil, iyi şeyler yaşayacağınızı düşünün.. Ve bir şey olacaksa oluyor, bunun önüne dünyanın en iyi doktorları, en korunaklı hastaneleri, para, pul hiç bir şey geçemiyor. İçinizi ferah tutun. Hepsi geçecek, bebeğinizi kucağınıza alıp, doyasıya seveceksiniz. Sadece bunu düşünün.

Sevgiler…

Check Also

Anne Sütü Sağılması ve Saklanması

Sütünüzü sağma, saklamada ve tekrar bebeğinize sunmada pratik ipuçları: Sütünüzü sağmaya başlamadan önce ellerinizi iyice …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir