Haberler

Yaş 35! İkili Test Sorgusu (12-20.Haftalar)

Yaş 35! Acaba ikili test ileri bir tetkikle mi yapılmalı?

Annelerin en çok aklını kurcalayan sorulardan biri de bu! Aslında her yaştaki annenin hamileliğinin 12. haftasında duyduğu endişelerden biridir. Down Sendromu ve diğer kromozom hastalıkları! Allah korusun, kimseye yaşatmasın. İkili test bu haftalarda ailelerin gündem konusu olur.İlk hamileliğimde de ikinci hamileliğimde de bu haftalarda bir tuhaf oldum! Olasılık hesaplamalar, testler, beklemek biraz da bu sürecin doğasında var tabii.

Peki nasıl ilerliyoruz:

Hamileliğin 11 ile 14. hafta aralığında tercihen bir perinatolog tarafından ense saydamlığı ölçümü Down Sendromu riskini belirlemek için yapılır. Detaylı ultrason muayenesi ve anneden alınan kan tahlilleri (ikili test) sentezlenerek ortaya bir risk rakamı çıkmaktadır. Bu testin Down Sendromunu tespit etme oranı %85’dir. Yanlış pozitiflik oranı ise %5 dir. Yani bu testlerde Down Sendromlu 10 bebekten 9’u tespit edilebilmektedir. Ve sadece 100 kadından 3 – 5’i  yanlış tespit nedeni ile gereksiz yere daha ileri testlere tabii tutulmaktadır.

Değerlendirme sonucu riskli bulundu, nasıl ilerleniyor :

Değerlendirme sonucu riskli bulunursa Koryon Villus örneklemesi (ultrason kılavuzunda plasentadan örnek alınması) ya da aminiyosentez önerilmektedir. Bu girişimsel testlere alternatif olarak anne kanında dolaşan fetal DNA’nın incelenmesine dayanan Non İnvaziv Prenatal Testler ile de Down Sendromu %99.9 hassasiyetle tespit edilebilmektedir.

Ben ne yaptım?

Non İnvaziv Prenatal testi yaptırdım. Bu konuda Türkiye’de bu testlere aracılık eden bir sürü farklı firma var. Sizler de sizde güven uyandıran herhangi birini tercih edebilirsiniz. Ama mutlaka iyi araştırın çünkü yurt dışı laboratuvarlara gönderiliyor bu testler.Henüz Türkiye’de yapılamıyor!

Bunlar da tabii bir olasılık ama %99,5 doğru sonuç veriyor.

Benim içim daha farklı bir şekilde rahat etmeyecekti.

Test ile ilgili detaylara da : Kromozom Bozuklukları Testi  linkinden ulaşabilirsiniz.

Sevgiler…

Sorularınız için : [email protected]

Check Also

Anne Sütü Sağılması ve Saklanması

Sütünüzü sağma, saklamada ve tekrar bebeğinize sunmada pratik ipuçları: Sütünüzü sağmaya başlamadan önce ellerinizi iyice …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir