Haberler

Bebekler neden geceleri uyumaz?

 

Herkes kesintisiz uykuya ihtiyaç duyar. Buna sizin bebeğiniz de dahildir.

Bebekler derin uykuya geçtiklerinde vücutları büyümeleri için gerekli hormonları salgılar. Yine derin uykuda kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçiş gerçekleşir. Öğrenme bu süreçte olur. Uykusuz bebeklerin bağışıklık sistemi de zayıflar. Uykusunu alıp dinlenmiş bebekler daha mutlu ve sağlıklı bebeklerdir. Sağlıklı bir bebek 6. aydan sonra beslenmeye ihtiyaç duymadan kesintisiz 11 saat uyuyabilir(*).

Bebekler gündüz uykularını doğru miktarda ve sürede uyumadıkları zaman aşırı yorulurlar ve bu gece uykularını olumsuz yönde etkiler. Aşırı yorgunluk gece uyanmalarının en önde gelen sebeplerinden biridir. Eğer bebeğiniz kısa gündüz uykuları uyur ve yaşına uygun süreden daha fazla ayakta kalırsa bu gece uyanmalarının en başta gelen sebeplerinden bir olan aşırı yorgunluğa neden olur. Bebeğinizin yaşına uygun olan uyuma sürelerine göre uyku düzenini oluşturmanız, gece uyanmalarıyla baş etmenin bir numaralı şartıdır.

Gece boyu kesintisiz uyku için sadece gündüz uykularını düzenlemek ve gece yatış saatini yaşına uygun bir saatte yapmak çoğu zaman yeterli olmaz. Bebekler geceleri yarı uyanıklık safhasından sıklıkla geçerler ve bu noktada kendi başlarına uykuya dalmayı bilmezlerse alışık oldukları şekilde uyutmanız için sizi çağırırlar. Kendi başına uyumak öğretilebilir bir davranış biçimidir ve tıpkı tuvalet eğitimi verdiğimiz gibi çocuklarımıza bu yetiyi kazanmaları için bizim destek olmamız gerekir.

Kendi başına uykuya dalabilmeyi öğrenmiş ve gün içinde yeterli sürede gündüz uykusu uyuyan bir bebek halen geceleri sık sık uyanıyorsa, o zaman uykuyu etkileyebilecek tıbbi sebeplere bakmakta yarar olacaktır.

Sağlık sorunları da, uyku sorunlarına neden olabilir. En yaygın olanı nefes yolları tıkanıklığı (astım, burun tıkanıklığı vb.), alerji ve reflüdür. Nefes yolları tıkanıklığı ve alerji yatarken nefes almayı engelleyebilir, bu da uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırır. Reflü derin uykudan uyandırabilir. Bebeğinizin sağlığını geri kazanıncaya kadar bebeğinizi uyutabilmek için pışpışlıyabilir, sallayabilir onu rahatlatıp uykuya dalmasını sağlayacak başka yöntemler kullanabilrsiniz. İyileşikten sonra her zaman bu alışkanlıklarından vazgeçirebilirsiniz.

(*) Bazı bebekler, çocuk doktoru tıbbi olarak gece beslenmesini gerekli görüyorsa, bir yaşına kadar gecede bir kez beslenmeye devam edebilirler.

Sevgiler

Seride Samurkas – Uyku Melegi

Check Also

0-6 Ay Uyku Düzeni

 Bebek bekleyen ebeveyn adaylarının belki de en çok endişelendiği konudur uykusuzluk. Bir daha ne zaman …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir